Luca, Ottilia

Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden

2011.07.24. 11:59

Programkereső

Mexikó, Kazahsztán, Törökország, Olaszország táncegyüttesei lépnek fel azon a fesztiválon, amelyet Mezőkövesden és a környező településeken - Szentisván, Tard - rendeznek augusztus 5. és 7. között.

A Matyóföldi Folklórfesztiválon a külföldi fellépők mellett hazai táncegyüttesek is szerepelnek a műsorban. A Csepel Budapestről, a karcagi Pántlika, a Varsányi Hagyományőrzők, a felsőzsolcaiak, valamint a Hangstúdió Egyesület, a Maszk Társulat, Szentistván, Bogács, Harsány, Szomolya, Bükkábrány, Szihalom, Tard és Tiszalök hagyományőrző csoportjai, és a házigazda (Matyó Néptánc Együttes, Matyó Népi Együttes, Matyó Pávakör) mezőkövesdiek láthatóak a dél-borsodi településeken - tájékoztatta a Matyó Népművészeti Egyesület, a rendezvény szervezője az MTI-t.

A mezőkövesdi Hadas városrész és a Zsóry-fürdő között az eseménysorozat ideje alatt városnéző kisvonat közlekedik. Emellett a fesztivál három napján óriásfotók kiállítása látható a Cioff magyarországi képviselete által meghirdetett Fotófesztivál-Fesztiválfotó pályázatra beérkezett néptáncos anyagból, de szerveznek kismesterség bemutatókat, lesz nemzetek táncháza, Magyar Gála és zenés-táncos felvonulás is. A folklórfesztivál gasztonómiai élvezeteket, vacsora-meglepetéseket is tartogat: 500 literes bográcsban főzik például a székelykáposztát, de megkóstolhatják a chili con carne-t, sőt különféle grillezett húsok csábítják majd az éhes vendégeket.