Ervin

Jazz-zenészek a Civil Rádióért

2011.08.05. 21:59

Programkereső

A Civil nevű budapesti közösségi rádióadó, amelyik sok színvonalas jazzadást sugároz, bajba került, de már alakul megsegítésére a jazzműfaj széles összefogása.
Deseő Csaba
Deseő Csaba

Bár nem igazán széles az ismertsége, de a pártpolitikától teljesen független Civil Rádió (Budapest vételkörzetében az FM 98.0-on fogható, interneten szintén hallgatható, a www.civilradio.hu oldalon) az egyik „legmagasabb komoly jazztartalmú" adó az országban. Számos élvonalbeli jazz-zenész (Deseő Csaba, Friedrich Károly, Gayer Ferenc, Juhász Gábor, Matthew Mitchell, Sárközy Fanni, Szalóky Béla, Szendőfi Balázs) és jazz-szakértő vagy kritikus Kerekes György, Pallai Péter, Zipernovszky Kornél) készített vagy készít mindmáig tematikus műsort ennek a közösségi rádiónak. Sőt,  jazzműsorokat készít ott a kiváló hangmérnök Honéczy Zoltán és, érdekes módon, a Bach-szakértő Tallér Gábor is.
A hangsúlyosan non-profit Civil Rádió jóformán nem kap már támogatást a fennmaradáshoz, továbbá a jövő évben lejár a frekvencia-engedélye, melynek megújítását nagymértékben megkérdőjelezné, ha már annak előtte - anyagi okokból - megszűnne sugározni. Amikor ennek az áldatlan helyzetnek híre ment, megmozdult a magyar jazzvilág, hogy kisegítse a bajba jutott rádióadót. A következő nagyszerű zenészek már felajánlották, hogy ingyen játszanak egy, a Civil Rádió javára szervezendő jótékonycélú koncerten: Babos Gyula, Bágyi Balázs, Balázs Elemér, Balázs József, Barcza Horváth József, Berkes Balázs, Borbély Mihály, Hajdú Klára, Horváth Balázs, Oláh Kálmán, Rozsnyói Péter, Soós Márton, Szabó Dániel, G. Szabó Hunor, Szendőfi Balázs, Szőke Nikoletta, Vig Tommy és Vukán György. A lista még nem teljes.
A Civil Rádió a Fonó Budai Zeneházból működik, amely a magyar etno-jazz egyik szentélye. A Fonó többségi tulajdonosa, Lukács József, aki mindig is nagyon sokat tett és tesz a zenéért, ingyen felajánlotta a Fonó koncerttermét szeptember 17-ére, egy szombati napra. A szombati nap általában a jazz zenészek legjobb kereseti lehetősége a héten. Ennek jegyében még inkább értékelhető a zenészek önzetlen felajánlása. Még sokkal többen jöttek volna, ha aznapra nincs már előre lekötött fellépésük. Baló István, a világhírű Dresch Quartet dobosa az utóbbi kategóriába tartozik, de ő mindenképpen akart segíteni a Civil Rádión, ezért 10.000 forintot utalt át a küszködő közösségi adónak.
A támogatók pártállása, vagy világnézete javarészt ismeretlen a nyilvánosság előtt és ez magánügyük is kell maradjon. De jó néhányukról szűk körben tudni, miként látják a világot és az a szívderítő, hogy mindenféle és -fajta felfogású művész vállvetve tevékenykedik a Civil Rádió megmentésén. Mint ahogy az évek során a Civil Rádióban is a többszáz, gyakran egymásétól eltérő, sőt  egymáséval szögesen ellentétes nézeteket valló munkatárs is megtanult együtt dolgozni a közös cél, a hallgató kiszolgálása érdekében. A rádió, nevéhez híven, a civil társadalom régóta hangoztatott és óhajtott kifejlődésének egyik csírája. Ezt tanusítja az ott és érte dolgozók sokszínűsége is.
A későbbiekben még beszámolunk a Civil Rádió érdekében szerveződő jazzgála alakulásának további részleteiről.