Benedek

Tombolós a Gotan Project

2011.08.12. 13:37

Programkereső

Csütörtök este kötelező volt elzarándokolni a Civil Sziget és az irdatlan kaja-pia sor mentén a Világzenei Nagyszínpadhoz: a Gotan Project zenélt.

A Goten Projectet már csak a neve miatt is lehet szeretni, ami egy méltán sikeres és a tangó zene népszerűsítésében kiemelten fontos 1982-es lemez, a Tango Project előtti tisztelgés jeleként született - az egyértelmű szójáték mellett, persze. Továbbá figyelemre méltó előrelépést mutat név választás tekintetében az alapító hármas atyák közül kettő, a svájci Christoph H. Müller és a francia Philippe Cohen Solal, akik a Gotan előtt együtt egy már az elektronikus zenével kísérletező "The Boys from Brazil" nevű formációt alkottak. Ugye, hogy a név kötelez - ez a spanyol, argentin, francia és svájci háttérbuborékból előálló zene-ömlesztmény a műfaj újra értelmezéséről szól.

A gotanosok valamibe nagyon beletaláltak. Hála annak a napnak valamikor 1999-ben, valahol Párizsban, amikor ezek ketten összeültek az argentin Eduardo Makaroffal és arra jutottak, hogy csinálnak valami olyat, amit még nem hallott a nagyvilág. Ez az örökös mission impossible a Gotan Projectnek sikerült, zenéjük nem egy esetlegesen hallgathatatlan experimentális önkifejezés lett, inkább kuriózum. 2000-ben a Vuelvo Al Sur/El Capitalismo Foráneo-val kezdtek, egy évvel később már a világszerte ismert La Revancha del Tango következett. 2004-ben jött az Inspiración Espiración - A Gotan Project DJ Set Selected & Mixed by Philippe Cohen Solal, 2006-ban a jazzesebb Lunático, 2008-ban pedig egy live album - 2 millió eladott lemez és 400 koncert után a legfrissebb munka a tavaly megjelent a Tango 3.0. Nem lehet mondani, hogy lustálkodnának. Az argentin tangó sokat köszönhet ennek a formációnak - összehozták az évek során egyre népszerűbbé váló elektronikus tánczenével, Cristina Villalonga egészen gyönyörű hangjával és tették egy nem csak rétegek számára érdekes, hanem a populáris kultúrába is belegabalyodott zenévé.

Tavaly a Party Arénába lettek száműzve, ami teljesen más hangulatot és koncertélményt adott az idei, a Világzenei Nagyszínpados fellépéshez képest. Nem volt jobb az egyik, mint a másik - annyit viszont elmondhatunk, hogy mindenképpen pozitívum úgy hallgatni az Una Música Brutalt, hogy közben nem az Aréna helyszínére bejutni vágyó, kordonokra felnyomódott tömegben próbálunk levegőhöz jutni. Ha viszont egyszer bejut az ember, az Aréna megsokszorozza az énekhangot és óriási táncos tombolást nyújt. A 2010-es és 2011-es döntés pontosan tükrözi azt, hogy mi a Gotan: elektronikus, néhol agyeldobós világzene. Idén a nyílt levegőn a lassúzó párok elfértek a sokadik sörös reggae srácok és az este is napszemüvegben nyomuló bő kapucnis kézzel magyarázók mellett, a sok táncos lábú Rotfrontról ottmaradt színes szoknyásról nem is beszélve. Ha itthon járnak, nem érdemes kihagyni ezt a tangó bandát: legközelebb portugáliai Crato Fesztiválon lehet őket látni, augusztus 27-én.

2011. augusztus 11. 21:30
Hajógyári-sziget, Pesti Est Világzenei Nagyszínpad
Sziget Fesztivál 2011

A Gotan Projekt tagjai: Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff, Christoph H. Müller és Cristina Villalonga

Bővebben: http://www.gotanproject.com/