Benedek

A Rotfront megmondta

2011.08.13. 13:00

Programkereső

A Rotfront Emigrantski Raggamuffin Kollektiv igazi össz-berlini örömzenét játszott és megmutatta, hogy pont jó helyen van a Sziget Világzenei Nagyszínpadán.

A nyolc évvel ezelőtt alakult orosz-magyar-német-amerikai banda alapítói egy házibuliban ismerkedtek össze, természetesen. A Russendisco klub ukrán DJ-je, Jurij Gurzsi és Wahorn Simon, a HungaroGroover Soundsystem kezdeményezője mellé később Gryllus Dorka is beszállt, amikor csak tudott - és milyen jól tette. 2003 óta különböző összetételben játszanak egy amolyan „hol is van Európa és hol vagyunk benne mi" típusú cigarettás vodkás keveréket. A Rotfront egyszerre csap őrületes mókát profi bulizenekarként és énekel mindannyiunkat érintő társadalmi problémákról. Mindezt pedig egy hétköznapi berlini emigráns szemüvegén keresztül teszi. A fő vonal a zsidó és cigány népdalok mellett a reggae, a hiphop és a punk, kelet-európai klezmer keveredik déli ska zenével, a pörgés tehát borítékolt.

Jó szokásukhoz híven olyan energiaszintet hoztak a Hajógyári-szigetre, hogy csak úgy dübörögtek bele a porlepte műanyag szigetlapocskák. A bulit beindító Sovietoblaster után nem volt pihenő pont. Mindehhez hozzájárultak a közönségből sűrűn eregetett buborékok és színpadra hívott zenészbarátok is: Wahorn Matzaa, Gaya Arutunyan, Lemez Lovas, az előzőleg Lajkó Félix mellett nagyot éneklő Palya Bea és az esti Roma Sátor vendég, az Amsterdam Klezmer Band. A koncert után rögtön (pontosan végeztek a soron következő Gotan Project előtt egy fél órával) CD-ket és „Gypsy Jewish & Gay" feliratos pólókat is osztogatott a banda. A Sziget után novemberig már csak Németországban turnéznak, érdemes nézni mikor jönnek újra Gödör Klubba, mert ismét jófej volt a Rotfront.

2011. augusztus 11. 19:45
Hajógyári-sziget, Pesti Est Világzenei Nagyszínpad
Sziget Fesztivál 2011

A Rotfront család tagjai: Yuriy Gurzhy, Wahorn Simon, Gryllus Dorka, Mad Milian, Dan Freeman, Max Bakshish, Anke Lucks, Jan Pfennig, Phillip Zwirchmayr, Karolina Petrossian, Daniel Kahn, Ranking SMO, Bernhard Ullrich, JasonLiebert, Philipp Schulz, Sil Yan Bori a.k.a. DJ Craft - Turntable Hooliganism

Bővebben: http://www.rotfront.com/