Fülöp, Evelin

Pleszkán going CD

2011.09.06. 07:42

Programkereső

Figaro going jazzy címmel Pleszkán Frigyes hangfelvétel-hagyatékából jelent meg egy klasszikusokat feldolgozó szűk órás válogatás.

Pleszkán Frigyes 2011 februári váratlan halálát követően nem sokkal most egyszerre két poszthumusz kiadvány is megjelent: a Pleszkán trió (Gayer Ferenc - bőgő, Horváth Zoltán - dob) klasszikus darabokat feldolgozó hangfelvételeiből válogató CD mellett, valamint Péterffy András Jazzember című dokumentumfilmje DVD-n (Mindkettő a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítványon keresztül rendelhető meg.) Az 53 perces Figaro going jazzy című CD-lemezen a címadó Mozart-vígoperarészlet mellett Schubert, Chopin, Liszt, Vivaldi, Haydn, valamint egy Agustin Lara-dallam és az A csitári hegyek alatt című magyar népdal feldolgozása is hallható Pleszkán összetéveszthetetlen stílusában.

Pleszkán Frigyes 1959. július elsején született Csornán, nyolcévesen kezdett zongorázni tanulni édesapjától. Pályáját rendkívüli tehetségként kezdte, már 1976-ban, tizenhét éves korában fellépett szólóban a finnországi Pori Jazz fesztiválon. 1973-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának korengedményes vendéghallgatója volt, 1977 és 1980 között Gonda János és Szakcsi Lakatos Béla növendékeként. 1977-ben megnyerte a Magyar Televízió Ki mit tud? című vetélkedőjét szólóhangszeres kategóriában, 1978-ban pedig a lengyelországi Kaliszban megrendezett Nemzetközi Jazz-zongoraversenyen nyert második díjat, valamint megkapta a sajtó különdíját is. 1978 és 1979-ben a Láma együttes tagja volt. A nyolcvanas évek elején megalakította saját zenekarát, a Pleszkán Triót Németh Tamás dobossal és Gayer Ferenc bőgőssel. 1985-ben Gonda Jánossal és Kruza Richárddal közösen készített lemezt. 1995-ben jelent meg Fingerprints címmel első saját albuma, melyen standard feldolgozások, valamint saját szerzeményei hallhatók. Az 1996-os Second Step kizárólag Pleszkán kompozícióit tartalmazza, az album elkészítésében Hárs Viktor (bőgő) és Sramkó János (dob) működött közre. 1997-ben Pearls In Boogie Shell, 1999-ben Magic Hands címmel jelent meg lemeze, ez utóbbin Hárs Viktoron kívül Gyárfás István gitáros, egy szám erejéig pedig Jávori Vilmos dobos és Parádi József bőgős hallható. 2003-ban jelent meg legutóbb lemeze,e a The Point, ezt követi most a sorban a poszthumusz Figaro Going Jazzy.