Eszter, Eliza

Sonny Rollins 81

2011.09.07. 16:39

Programkereső

A legendás szaxofonos 1930. szeptember 7-én született, életében először nemsokára Budapesten is fellép.

Theodore Walter Rollins 1930-ban született New York-ban. Első szaxofonját 13 évesen kapta, de eleinte zongoristának készült.  A legjelentősebb hatást kezdetben Coleman Hawkins gyakorolta rá, majd a bebop bűvkörébe került. Az ifjú Rollins mentora Thelonious Monk lett, akivel lemezfelvételeket is készített. Már az ötvenes évek elején dolgozott Miles Davisszel, 1956-ban csatlakozott Max Roach és Clifford Brown híres zenekarához, majd megalapította saját, zongora nélküli trióját.

Elismertségét tovább erősítette a John Coltrane-nel felvett TenorMadness, a Tommy Flanagannel készített Saxophone Colossus, a Ray Brown és Shelly Manne kíséretével rögzített Way Out West sikere, illetve a Modern Jazz Quartettel való közreműködése. A hetvenes években a fusion felé is tett egy kitérőt, majd új, máig tartó lendülettel turnézott tovább és készített felvételeket. Többször visszavonlut, készített szólólemezt, és közreműködött egy Rolling Stones albumon is.  2001-ben a 9/11-es terrortámadás a World Trade Centertől néhány háztömbnyire érte, egyetlen árva szaxofonnal a kezében menekítették ki lakásából.

Sonny Rollins
Sonny Rollins

Rollinst idén márciusban Barack Obama elnök a National Medal of Arts elismeréssel tüntette ki. Első Grammy-díját furcsamód csak 2001-ben kapta, a második 2005-ben érkezett, de számos elismerésben részesült korábban és azóta is: 1973-ban a Down Beat magazin választotta az év zenészének, 2007-ben Polar Music díjat vehette át Steve Reich-hel egyetemben, 2009-ben pedig az amerikai jazz újságírók szervezete három kategóriában is díjazta az akkor már 78 éves szaxofonost. Sonny Rollins november 10-én lép fel a Müpában, az élő jazzlegenda első magyarországi fellépése igazi szenzációnak ígérkezik!