Júlia, Rita

Erős őszi Café

2011.09.15. 18:17

Programkereső

Október 7. és 16. között új névvel - Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - és külsővel kerül megrendezésre Budapest őszi fesztiválja, amely alatt megnyílnak a kávéházak és kultkocsmák is a művészeti programok előtt.
Café Budapest
Café Budapest

1890-ben jelent meg az első olyan magyar irodalmi lap, amelyet „kávéházban írtak és kávéházban olvastak". Az írókhoz hamarosan csatlakoztak a zeneszerzők (főleg a könnyedebb műfaj képviselői), megteremtve ezzel a zenés kávéházak intézményét. Itt meg lehetett hallgatni a legújabb slágereket, felléptek tambura- és cigányzenekarok (sőt, női zenekarok is), a századforduló után megjelent a jazz és egyre népszerűbbé váltak a gyakran zenei tanulmányuk anyagi bázisáért muzsikáló kávéházi zongoristák is. A rangos társasághoz csatlakozott több képzőművész; ők karikatúrákat, vázlatokat skicceltek az ott töltött órák során. Ha nem papírra, akkor az asztalkák márványlapjára, amit a pincérek másnapra tisztára sikáltak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ezt a pezsgő hangulatot, a minden sarkon felbukkanó művészi értéket szeretné bemutatni kávéházakban rendezett koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal, kiállításokkal.

A fesztivál programjainak válogatása során az a gondolat vezérelte a fesztivál szervezőit, hogy olyan művészeket szólítsanak meg, akik értékeiket nem a tiszavirág életű kortárs trendek divatos hullámaira felkapaszkodva hozzák létre, hanem következetes munkával teremtett, saját, egyéni, másokkal összetéveszthetetlen hangon szólnak a közönséghez. Gondolatébresztő előadásaikban a modern színház, tánc, zene- és képzőművészet eszközeivel a felszínességet mellőzve, az elmélyülés irányába terelik hallgatóságukat, ahol természetesen helyet kap a humor is, felkínálva ezzel az igényes szórakozás lehetőségét.

Megnevezhetetlen
Megnevezhetetlen

Ezen alkotásokban több ízben fellelhető a tradicionális kultúrák használata, melyek nem muzeális tárgyként, hanem életképes anyagként épülnek be napjaink művészetébe, nem kizárva, sokkal inkább erősítve a kortárs művészet fogalmával való azonosulást. Amellett, hogy ezeket a műalkotásokat az aktuális trendektől való függetlenség jellemzi, erőteljesen foglalkoznak társadalmi és politikai kérdésekkel, akár a múltból, akár jelenünk forrásaiból merítve.

A hagyományos színházi helyszínek mellett, a budapesti kávéházakban és romkocsmákban olyan kulturális programok valósuljanak meg, melyek technikai lehetőségeikben ugyan korlátozottak, mégis magas színvonalú művészi törekvések.

Dresch Mihály (furulya)
Dresch Mihály (furulya)

A Jövőtánc estéin a hazai kortárstánc- és jazz-szcéna legjelesebbjei, valamint fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A fesztiválon fellép a lengyel ElettroVoce, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Dresch Kvartett, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa, Lukács Miklós, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard.

A fesztivál színházi programját erősíti a Franciaországban élő és alkotó táncművész, koreográfus Nagy József két előadásával, a kanadai RUBBERBANDance Group, a Münchner Kammerspiele társulata, a Montažstroj és a Zágrábi Ifjúsági Színház társulata, illetve a Handspring Puppet Company. A széles kínálati palettán ott vannak a pályakezdő alkotók és együttesek (Maday Tímea, Salto Mor(t)ale Színtársulat), a Liszt-reflexiók program keretén belül mutatkozik be Nemes Réka fuvolás és Renczés Balázs csellista, de lesznek szabadtéri népzenei koncertek a Khamoro együttes, a Di Naye Kapelye, a Tükrös Zenekar közreműködésével, továbbá, kiállítások, városnéző séták is.

Café Budapest 2011
Café Budapest 2011

Egy okostelefon segítségével a plakátokon, szórólapon, jegyeken, helyszíneken feltüntetett QR-kódok kódokat leolvasva értesülhetnek az érdeklődők a fesztivál legfrissebb információiról, a hagyományosabb módon tájékozódni kívánók pedig a részletes programot megtalálják a Fidelio különszámában, valamint a Fidelio.hu programkeresőjében!