Eszter, Eliza

Mosolyog a Hold

2011.09.20. 09:20

Programkereső

A Bacsó Kristóf Quartet jelenlegi zenekari felállása 2008-ban alakult ki, vagyis összecsiszolódott, egymást félhangokból is értő négyesről van szó, akik között nem utolsósorban azért is erős a kohézió, mert szinte egyidősek.

Fekete-Kovács Kornél trombitás a rangidős, ő nemrég múlt negyven, Bacsó Kristóf és Németh Ferenc dobos harmincöt, míg Szandai Mátyás bőgős harmincnégy éves. "Ferivel együtt kezdtük a főiskolát, aztán Amerikában is sok időt töltöttünk együtt, együtt is laktunk" - meséli Bacsó Kristóf. "Matyival is nagyon régóta játszom. Mondhatom, hogy együtt fejlődtünk zenészi pályánkon, hosszú évek óta inspiráljuk egymást. Kornél is teljesen magától értetődő választás volt mint másik fúvós, mert tökéletes partner úgy a frazeálás vagyis dallamformálás, mint az improvizáció tekintetében. Mindhármukra igaz, hogy semmit nem kell magyaráznom nekik, érzik, mit szeretnék hallani, és szinte azonnal megszólal általuk, ami a fejemben szólt."

Németh Ferenc
Németh Ferenc
Bacsó Kristóf
Bacsó Kristóf

Németh Ferencnek tehetsége és kitartó munkája folytán megadatott, hogy sorra felvételt nyert az USA legjobb jazzoktatási intézményeibe, a Berklee College of Musicra (ahol Kristóf is tanult), a New England Conservatoryra, illetve első magyarként és egyetlen dobosként a Thelonious Monk Institute-ba. Németh mára vitathatatlanul a világ élvonalába tartozik, aki olyan óriásokkal készített lemezfelvételt, mint Herbie Hancock és Wayne Shorter. Bacsó szerint Feri idehaza még több figyelmet érdemelne, hiszen a szüntelenül a jazzdobolás határainak kitágításán munkálkodó művész mára a világ minden táján keresett és elismert előadó, jelenleg például az indiai Swarnabhoomi Academy of Music rezidens művésze.

A kvartett 2008-as Alteregos című lemezéhez képest a Jazzműhely sorozat szeptember 25-i koncertjén a zenekar egy teljesen új műsort fog előadni, mely tekinthető a friss lemezanyag bemutatójának. "Még nem tudom, mi lesz az új lemez címe, egyébként is nehéz számomra a címadás. Bár valamelyik este séta közben épp beugrott egy cím, amely jól mutatja az egyik számom hangulatát: Mosolyog a Hold" - mondta Bacsó Kristóf. A felállásból adódóan a zene hangzása hasonló lesz az Alteregoson megismerthez, de Bacsó nagyobb szerepet szán a zongorának, ezért is hívta meg vendégnek Oláh Kálmán, aki az est második felében fog közreműködni: "Mindig is izgatott, kihívást jelentett számomra a kétfúvósos, harmóniahangszer nélküli felállás, ahol a dallamok párbeszéde folytán épül a zene. Ez a fajta hangzás nagy szabadságot ad számomra, és különösen izgalmas, ahogyan a megírt részek és az improvizációk átszövik egymást" - magyarázta a szaxofonos. Most, a koncerten a zongora hangsúlyosabb jelenlétén kívül a némileg modernebbnek nevezhető, groove-os alapokat is az újdonságok közt üdvözölhetjük. "Lesz például egy olyan szám, amelyhez a chacarera nevű argentin alaplüktetés adott ihletet, ami szintén különleges ízzel fog szolgálni" - folytatta Kristóf. A Lunar Dance című, a Brussels Jazz Orchestra zeneszerzőversenyén előkelő helyezést elért darabját pedig most combóváltozatban hallhatja a nagyérdemű.

Bacsó Kristóf Quartet
Bacsó Kristóf Quartet

"Akkor érzem magam a legjobban a színpadon, ha a helyén van a hangzás, ha úgy szól a hangszerem, és úgy szól az egész zenekar, ahogy szeretném" - avat be a részletekbe Bacsó. "Ilyenkor váratlan dolgok is történhetnek, amelyek új inspirációkat adnak. Olyan érzés a játék ilyenkor, mintha egy medencében lubickolnék. Ezt a közönség is megérzi, és velünk együtt emelkednek."

Bacsó Kristóf Quartet feat. Németh Ferenc

2011. szeptember 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Szandai Mátyás (bőgő), Németh Ferenc (dob)
Vendég: Oláh Kálmán (zongora)