Hella

20 éve halt meg Miles Davis

2011.09.29. 06:20

Programkereső

1991. szeptember 28-án halt meg Miles Davis amerikai jazztrombitás.

A fekete bőrű Davis 1926. május 26-án született. Apja fogorvos volt, így anyagi biztonságban nőtt fel, később szemrehányást is tett a zenekritikusoknak, akik szerint tehetséges jazz-zenészek csak nehéz sorból emelkedhetnek ki. Tizenhárom évesen kapta első trombitáját, tizennyolc évesen már Billy Eckstein zenekarában fújta. 1944-től a híres Juilliard School elődjébe iratkozott be, de egy év után félbehagyta tanulmányait, hogy teljesen a dzsessznek szentelhesse magát. Ekkoriban a bebop, Charlie Parker és Dizzy Gillespie hatása alatt állt, játéka azonban gyorsan megváltozott.

Miles Davis
Miles Davis

Különleges harmóniákkal, ritmusokkal és hangzásokkal kísérletezett, 1948-ban zenekart hozott össze, amelynek szokatlan összetételű fúvós szekciójában kürt és tuba is helyet kapott. A rövid életű formáció felvételeit később Birth of the Cool címmel adták ki; az album egy visszafogottabb stílus, a cool jazz születésére volt nagy hatással. A lemez elkészítésében Gil Evans segített neki, akivel az 1957-es Miles Ahead című lemezen is együtt dolgozott. Davisnek az ötvenes évek elején meg kellett küzdenie a heroin démonával. 1955-ben megalakíthatta első állandó együttesét, sokak szerint minden idők legnagyobb jazz-kvintettjét, amelyben John Coltrane játszott a szaxofonon. Legjobb albumaik a Round About Midnight, a Workin', a Steamin', a Relaxin'. 1959-ben jelent meg a Kind of Blue - sokak szerint a jazz legfontosabb és egész bizonyosan legnagyobb példányszámban eladott albuma. Davis improvizációit kevés akkordra és nem szabványos skálákra építette, a szólók elsősorban a dallamra összpontosítottak, a hangszerből a legérzelmesebb hangokat is ki tudta csalogatni.

A 60-as évek elején akusztikus zenével kísérletezett, írt filmzenét, majd fiatal tehetségekből összehozta második kvintettjét - a tagok között a műfaj olyan későbbi óriásai szerepeltek, mint Herbie Hancock, Tony Williams, Dave Holland és Wayne Shorter. Az új felállás repertoárja a bluestól az avantgárdon át a free-jazzig terjedt. Davis új utakat keresve az elektronikus hangszerek felé fordult, ő maga is elektromos trombitán kezdett játszani, sőt a rock felé is közelített. E korszakának kiemelkedő darabja az In a Silent Way és Bitches Brew album, zenésztársai később olyan formációk frontemberei lettek, mint a Return to Forever, a Mahavishnu Orchestra és a Weather Report.

Miles Davis 1972-ben egy autóbalesetben megsérült és néhány évig keveset hallatott magáról, visszatérésekor már élő klasszikusként, a jazz megújítójaként ünnepelték. Hátralévő éveiben szorgosan turnézott (Budapesten 1989-ben és 1991-ben lépett fel), de kísérletező kedvét sem vesztette el, dolgozott együtt Prince-szel és majdnem tíz lemezt készített még. 1991. szeptember 28-án halt meg, utolsó albuma, a Doo-Bop posztumusz jelent meg. A jazz megújítója mindig viták kereszttüzében állt: vádolták azzal, hogy zenéje túl popos és "elárulta" a jazzt, hogy túlságosan elszakadt a gyökerektől, kritizálták különcségét, érdes stílusát, hogy túlságosan kedveli a luxust. Utánozhatatlan zenéje és zsenije mindezt feledtette, nem véletlenül választották be a Rock Halhatatlanjai közé is 2005-ben.