Eszter, Eliza

Bailey-s jazzkoktél

2011.10.15. 09:00

Programkereső

Október 21-22-én újra Budapestre látogat a kortárs fúziós jazz egyik legnagyobb formátumú basszusgitárosa.

Az eredetileg csellistának, majd dobosnak készülő muzsikus egyéni gitárjátékával hamar világhírre tett szert, egyéni játéka és jellegzetes hangszíne az igényes popzene és a "fekete" jazz rajongóit egyaránt lenyűgözi.

Victor Bailey
Victor Bailey

Victor Bailey zenész családba született, már gyermekkorában magába szívta az R&B és a jazz alapjait. Nem csoda, hogy igen korán magával ragadta Philadelphia pezsgő zenei élete. Tinédzserként helyi fellépéseken próbálgatta szárnyait, közben pedig olyanok munkáját követhette figyelemmel, mint Mickey Rocker, a kiváló jazzdobos, vagy a basszusgitáros Larry Graham. Később felvételt nyert a bostoni Berklee-re, de mivel ezzel egyidejűleg ajánlatot kapott Hugh Masakela dél-afrikai trombitástól, hogy játsszon a zenekarában, inkább New Yorkba költözött. Az eredetileg dobos muzsikus igazán nagy lehetőséghez akkor jutott, amikor Omar Hakim beajánlotta a Weather Reportba. Jaco Pastorius utódjaként nem volt könnyű dolga, de egyéni játékával hamar világhírre tett szert.

A nyolcvanas években hosszú és gyümölcsöző időszak vette kezdetét, Bailey a szakma egyik legelismertebb és legkeresettebb zenészeként a jazz szinte valamennyi kiválóságával kipróbálhatta magát, mindemellett a popszakma legjobbjaival is (többek között Madonnával és Santanával) együtt dolgozott. Több ezer - session-zenészként elkészített - felvétele után 1989-ben jelent meg első szólólemeze, a Bottom Up, ami mára a jazz-funk egyik klasszikusának számít. Az azóta kiadott Lowblow (1999 ESC) és a That's Right (2002 ESC), majd a saját kiadója által megjelentetett, önmaga esetlenségéről elnevezett Slippin'N'Trippin egyaránt nagy sikerre tett szert. A Grammy-jelölt basszusgitár-fenomén teltházas koncertjei alkalmával elsősorban saját szerzeményeivel kápráztatja el közönségét, feszes, funkos játékstílusa minden alkalommal lenyűgözi a hallgatóságot. A Budapest Jazz Clubban most két egymást követő estén lép fel, csapatában Michael "Patches" Stewart trombitással, Poogie Bell dobossal és a magyar származású, Kaliforniában élő billentyűssel, Peter Horvath-tal.

2011. október 21. és 22. 21:00 - Budapest Jazz Club

Victor Bailey Group