Aladár, Álmos

Hamarosan kezdődnek a Szegedi Jazz Napok

2011.10.16. 09:36

Programkereső

Az egyik legismertebb dzsesszbőgős, az amerikai Ron Carter lesz az idei Szegedi Jazz Napok sztárvendége.

Ron Carter nemcsak Miles Davis vagy Herbie Hancock bőgőse, de szinte példa nélküli módon több mint kétezer lemez felvételénél működött közre, ráadásul a korongok közül nem egy dzsessztörténeti jelentőségű - mondta Drienyovszky András, a fesztivált szervező Privat Music vezetője a keddi szegedi sajtótájékoztatón. A muzsikus a nyitónapon, november 4-én a Golden Striker Trió tagjaként érkezik a Szegedi IH Rendezvényközpontba. A formációban Mulgrew Miller zongorista és Kevin Eubanks gitáros zenél vele.

Ron Carter
Ron Carter

A jövőre negyvenéves Szegedi Jazz Napok 2004-es újraindulása óta hagyomány, hogy a fesztivál első koncertjét helyi muzsikusok adják. Idén a Molnár Dixieland Band tagjaként és zenetanárként is elismert Kiszin Miklós bőgős és a szegedi zenészek doyenje, Bodó József lép elsőként a színpadra ifj. Szakcsi Lakatos Béla társaságában. Az első nap középső fellépője a Balázs Elemér által vezetett Brotherhood lesz, amelyben a kiváló dobos testvére, a zongorán játszó Balázs József is szerepet kap. A szokásokhoz híven a koncerteket közös zenélés követi, a klubhangulatot ezen az estén a Trio Midnight bőgőse, Egri János garantálja.

Míg az első napon a jazz főáramlatához tartozó zenészek állnak a színpadra, november 5-én inkább a kísérletező, avantgárd irányzatok képviselői hallhatók, részben a nyáron elhunyt Szabados György előtt tisztelegve. A második nap első fellépője a zentai Mezei Szilárd brácsás lesz barátaival. A vajdasági muzsikustól, valamint magyar és szerb zenésztársaitól improvizatív és népzenei elemeket is vegyítő műsort hallhat a közönség. A nap második koncertjét a leghíresebb Szabados-tanítvány, Dresch Mihály adja kvartettjével. A régebben Szegeden gyakrabban megforduló szaxofonos kvartettjével, azaz Hock Ernő bőgőssel, Baló István dobossal és Lukács Miklós cimbalmossal érkezik a fesztiválra.

Dresch Quartet (Hock Ernővel)
Dresch Quartet (Hock Ernővel)

A Jazz Napok zárókoncertjét a New York-i underground egyik legismertebb, kultikus figurája, Marc Ribot adja a legendás sorsú bőgőssel, Henry Grimes-szal és Chad Taylor dobossal. A progresszív irányzatokat a különböző népek zenéjével ötvöző sokoldalú, kreatív művészt egyebek mellett Tom Waits vagy Norah Jones gitárosaként ismerheti a közönség. Az örömzenélés ezen az estén sem maradhat el, a fesztiválon fellépő muzsikusokat Baló István irányítja majd.