Orbán

Jazz requiem halottak napjára

2011.10.25. 09:32

Programkereső

November 1-én és 2-án mutatják be a magyar-szlovák-osztrák Béla Fischer vegyeskarra, szólistákra és jazzszextettre írt gyászmiséjét.

Nem sokkal Will Todd jazzmiséjének magyarországi bemutatóját követően újabb szakrális jazz alkotás premierjére kerül sor: a Pasaréti Ferences Templomban, illetve a gazdagréti Szent Angyalok Templomában Béla Fischer Jazz requiemjét adja elő a Wiener Evangelische Kantorei és a budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András) énekes szólisták és a szerző Cross Over Formation nevű szextettje közreműködésével.

Bela Fischer
Bela Fischer

Béla Fischer 1959-ben Pozsonyban született, nagyapja magyar cigányprímás volt. 5 évesen kezdett hegedülni, 9 évesen már komponált. Tanulmányait szülővárosa konzervatóriumában és zeneakadémiáján folytatta. Még tanulmányai befejezése előtt alapította meg vonósnégyesét (Moyses-Quartett), Béla Fischer karmestere és koncertmestere volt a Lucnica Együttesnek is. Egyidejűleg érdeklődött a jazz, a rock és a musical iránt, több művet komponált, melyben ötvözte a klasszikus zenét és a rockot. Gondolkodásmódja miatt konfliktusba került az akkori politikai rendszerrel, ezért családjával együtt nyugatra kellett menekülnie. Bárzongoristaként és alkalmi fellépésekkel próbált meg Bécsben gyökeret verni. Rövid időn belül Bécs neves művészeinek hangszerelőjeként és kísérőjeként szerzett hírnevet, azóta keresett zeneszerző, karmester és zongorista Ausztria-szerte. A bécsi Volksoperben balett korrepetítorként számos operettet, balettet és gálaestet rendezett. Rendszeresen dolgozik együtt híres karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, hangversenykörutak kísérője, fesztiválok házigazdája, mint pl. a Bécsi Operettnyárnak is.

Béla Fischert Verdi Requiemjének vezénylése inspirálta egy saját requiem megírására. Verdi műve mély érzelmeket közvetített számára, nem is annyira vallásos tekintetben, hanem a halál iránt érzett megrendülése miatt. A Requiem kapcsolatot teremt egyházi kóruséneklés és érzéki, ugyanakkor a lélek mélységeiből fakadó hangszeres zene között, ahol az improvizációnak, mint a jazzben, nagy szerepe van. Fischer szerint a jazz képes valamire, amit a klasszikus zene nem tud: a jelen pillanatban létrejövő improvizáció által mély érzelmek kerülnek kifejezésre, és a zene őszintébb lesz. Ez az atmoszféra különösen fontos számára a Requiemben, hogy a zene "panaszos szava" hitelesebbé válhasson.

2011. november 1. 19:30 Pasaréti Ferences Templom

2011. november 2. 19:00 Gazdagrét, Szent Angyalok Temploma

Béla Fischer: Jazz requiem

Km.Wiener Evangelische Kantorei, budapesti Szent Antal Kórus (karigazgató: Déri András)
Marika OTTITSCH-FALLY - szoprán, ifj. Béla FISCHER - alt, Gernot HEINRICH - tenor, Apostol MILENKOV - basszus
Cross Over Formation (Julius DARVAS - bőgő, Béla FISCHER, Wolfgang FRITZSCHE - billentyű, Helmut HÖDL - klarinét/szaxofon, Ondrej JURÁŠ - trombita, szárnykürt, Cyril ZELENAK - ütő
vezényel: Jiří NOVÁK

A belépés díjtalan, adományokat a rendezők köszönettel fogadnak.