Géza

Érezze át a Fábián-Sárik harmóniát!

2011.11.12. 07:19

Programkereső

November 15-én mutatja be Feelharmony című lemezét a Fábián Juli - Sárik Péter duó a Budapest Jazz Clubban.

A Fábián-Sárik duó 2008-ban alakult. A kezdetekre Juli így emlékszik vissza: „Berki Tamás hozott össze minket, aki a tanárom volt a jazztanszakon, Peti meg időnként játszott a zenekarában. Sokat és lelkesen mesélt mindkettőnknek a másikról. Így amikor a Muzsikus kávéház duókoncertre kért fel, rögtön rá gondoltam. Lázas betegen énekeltem, mégis olyan erős harmóniát, egymásra hangolódást éreztem, amit addig senki másnál. Pár hónappal később a Montreux-i nemzetközi jazzénekes-versenyre készítettünk egy demót, s azóta elválaszthatatlan társak vagyunk." Az első koncerttől kezdve rögtön egymásra hangolódtak, a Montreux-i nemzetközi jazzénekes-versenyre már közösen készítettek demót. A köztük lévő összhang páratlan lehetőségeket nyújt az improvizációra, és nem egyszer fordult már elő, hogy a közönség táncra perdült zenéjükre. Repertoárjuk igen széles, az örökzöldektől nemzetközi dalszerzőversenyeken díjazott saját szerzeményekig terjed. Első, popszám-feldolgozásokat is tartalmazó koncertlemezüket Feelharmony címmel jelentetik meg. A 2010 őszén rögzített korong a mainstream jazz rajongóinak rengeteg csemegét kínál, de váratlan, eredeti hangszerelési, feldolgozási ötleteikkel azoknak is sok örömet tudnak okozni, akik a merészebb jazz hívei.

Fábián Juli, Sárik Péter
Fábián Juli, Sárik Péter

Sárik Péter 1972-ben született Cegléden. Első zenekarát tizenöt évesen alapította, mellyel magyar népzenét és saját szerzeményeket játszottak. Később érdeklődése a jazz felé fordult és sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 1997-ben diplomázott. Az évek során majd' minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus, könnyű-, pop-, latin és világzenét. Zeneszerzőként komoly nemzetközi sikereket mondhat magáénak, 2004 óta szinte nem telik el olyan év, hogy ne kapna díjat valamely dalszerzőversenyen. Keresse Sárik Péterrel készített interjúnkat a Fidelio magazin Karácsony előtt megjelenő januári számában, illetve a Fidelio.hu jazz rovatában!

Fábián Juli zenei pályafutása a hazai jazz életben nem is lehetett volna gyorsabb és gördülékenyebb. 2007-ben és 2008- ban is a legnevesebb európai énekverseny, a Shure Montreux Voice Competition döntőjébe jutott. Az énekesnő 2007 nyarán alakult zenekarával, a Fábián Juli Jazz Riff-fel készített lemezét 2011-ben Fonogram-díjra jelölték. Ugyanebben az évben elnyerte a kiemelkedően tehetséges fiatal jazz zenészeknek odaítélt Lakatos-Ablakos Dezső ösztöndíjat. A jazz mellett elismert alakja a hazai elektronikus zenei életnek (Soft Jazz Band, Erik Sumo Band, Jazzjet, Barabás Lőrinc Eklektric, Just In Time, illetve legújabban a Fábián Juli & Zoohacker) is. Vendégként is számos hazai együttessel dolgozik rendszeresen. Olyan élvonalbeli zenészekkel játszott együtt, mint Gyárfás István, Tommy Vig, Berkes Balázs, Nagy János, Regős István, Fekete-Kovács Kornél, Oláh Szabolcs, Kollmann Gábor.

A Jegymester bemutatja: Fábián Juli & Sárik Péter Duo - lemezbemutató koncert

2011. november 15. 21:00 Budapest Jazz Club