Sára, Márió

Bemutatkozik Guessous Majda Mária

2011.11.17. 16:58

Programkereső

November 18-án a Folkbeats népzenei győztese, a Junior Prima-díjas marokkói-magyar hölgy és a Tarsoly Zenekar lép fel az E10-ben.

Magyar, török, marokkói népzene találkozása egy félig magyar és félig marokkói lélekben saz, darbuka, kaval és riq kisérettel - ez Guessous Majda Mária, a Folkbeats népzenei győztesének titka. Mária 1988-ban született marokkói apától és magyar anyától, tíz éve foglalkozik magyar népzenével, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakán végzett, török és magyar autentikus népzenét játszik. A néhány hete Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal hölgy a következő szavakkal foglalja össze művészi hitvallását: "A népzenén keresztül összekötő „híd" szeretnék lenni a különböző emberek és kultúrák közt. Valahogy efelé vezetett minden út, s ahogy haladok ezen az úton, egyre erősebb bennem, az az érzés, hogy az élet és az ének természetességét a népdalokon keresztül tudom leginkább megélni és kifejezni, remélve azt, hogy ezzel nem csak én, hanem mások is szárnyra kapnak."

Az albumon és a lemezbemutatón közreműködik kavalon és riq-en Barvich Iván, a Sebő Együttes tagja, és darbukán Boros Gerzson Dávid.

Az est másik fellépője az autentikus magyar népzenét játszó Tarsoly zenekar. A fiatal együttes negyedik lett a Folkbeats autentikus népzene kategóriában. A zenekar többéves ismeretség és együttzenélés után alakult 2010-ben majd az év májusában különdíjat kaptak a Földváry Miklós népzene versenyen, októberben pedig Nívó-díjat a bonyhádi Országos Népzene Versenyen. Repertoárjukban szerepel kis-magyarországi és erdélyi népzene egyaránt. Felső-Maros mentétől egészen a Galga-mentéig szólaltatják meg zenészek, falvak muzsikáját. A Tarsoly tagjai mind más tájakról származnak, talán pont ez az ami sokszínűvé teszi a bandát. Első, bemutatkozó lemezükön szeretnék ezt a színességet zene formájában átadni, sőt nem csupán a zenét, hanem annak egykori mindennapiságát, ízét.