Géza

CimbaliBand: Ablakimba

2011.11.25. 14:10

Programkereső

A vagány cimbalmos banda december 3-án a Millenárison mutatja be legújabb albumát. A lemez stílusa saját meghatározásuk szerint latin és balkáni összetevőkből kikevert, eredeti kelet-európai cimbalom rock and roll.

"A népzene tehát a természet tüneménye" - mondta Bartók, és lekapcsolta gramofonját, mellyel éppen Pest-megyei Tura község határában rögzítette az Ablakimba, ablakimba című népdalt. Gyűjtőútjai során rengeteg muzsikát hallott, de legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy a modern civilizáció milyen hatással lesz majd a népzenére: ahogy a gramofonból száz év alatt mp3 rögzítő lett, úgy módosult a népdal fogalma is napjainkra.

Cimbaliband: Ablakimba
Cimbaliband: Ablakimba

A 2006-ban alakult Cimbaliband hamar a fiatal világzene-kedvelő közönség egyik kedvenc zenekarává nőtte ki magát. A felállás eleve unikumnak számít: szerb harmonikás, magyar hegedűs és énekes, horvát dobos, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros.
A zenekar az elmúlt öt évben a magyar fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Művészetek Völgyén át, a Tavaszi Fesztiválig, de nagy sikereket értek el egész Európában. A banda utazásai során számtalan országban járt, együtt muzsikáltak románokkal, spanyolokkal, szerbekkel, olaszokkal, és mindenhonnan hoztak magukkal egy kis emléket - zene formájában. Így a mostani lemezen a cimbalom nem csak megszokott környezetében, hanem latinos bossa-novában, vagy török dallamban, sőt, rock'n'rollban is megszólal. A lemezbemutató koncertet a Fricska Táncegyüttes, Tóth Gergely (brácsa), továbbá Solymosi Máté „Rigó" (hegedű), valamint Farkas Zsolt (ének) és Makó Péter (szaxofon) színesítik majd, a szünetekben pedig Gere és Panyolai nedűk várják a tetszésnyilvánításban megfáradt torkokat. Előzenekar: Tárkány Művek!

CimbaliBand: Ablakimba - lemezbemutató koncert

Szita Eszter - ének; Unger Balázs – cimbalom, ének; Boda Gellért – hegedű, tölcséres hegedű; Pataj Péter – nagybőgő, basszusgitár; Unger Gergő – gitár, vokál; Horvát Dániel – dob, derbuka, cajon, kanna; Agatics Krunoszláv “Kico” – harmonika;
Vendégek: Makó Péter – szaxofon, tárogató (Csík zenekar); Tóth Gergely – brácsa (ex-Dűvő); Solymosi Máté – hegedű (a Cimbaliband állandó vendége); Fricska Táncegyüttes (Moussa Ahmed csapata)

2011. december 3. 20:00 Millenáris Fogadó