Alfréd

A Berlin-New York-Budapest határszél

2011.11.26. 12:21

Programkereső

Két amerikai két amerikaival (Conference Call), előtte két magyarral játszik (Eastern Boundary Quartet) a BJC-ben. VIDEÓVAL

Igaz, az egyik amerikai a második amerikai párosból legalább félig német. Gebhard Ullmann ugyanis olyan tempóban váltogatja fellépései helyszínét, hogy mind Berlint, mind New York-ot (zenei) otthonának mondhatja. Az ötvennégy éves, Bonnban született klarinétos szaxofonos és fuvolista elképesztő tempóban dolgozik. Az útkereső, bátor felfogású zenék művelői közül olyan sok mindenkivel dolgozott együtt, hogy annak akár rövid áttekintése is szinte lehetetlen lenne. Utoljára Magyarországon egy klarinéttrió trió tagjaként a Gödörben szerepelt.

conference call foto manfred kiesant
conference call foto manfred kiesant

A kvartett dobosa a november végi koncerten a New York-i George Schuller (53), aki történetesen Gunther Schuller nagyhatású zeneszerző, zenekarvezető fia. Schuller több saját formációt is vezet, az egyikben Fonda, a másikban Ullmann is tag, a dobos többek között Joe Lovanóval, Lee Konitz-cal és Dave Douglas-szel is dolgozott korábban. A kvartett 2007-ben, Krakkóban adott koncerje tavaly jelent meg dupla CD-n, What about ...? címmel a lengyel NotTwo kiadónál, ez már a hatodik lemezük. A Conference Call 1998 óta működik, és a dobos ugyan gyakran cserélődik (Matt Wilson, Han Bennink és Gerry Hemmingway is játszott már velük), de Ullmann, Stevens és Fonda állandó tagok. A Conference Call mozgalmas költészetét jól példázza a zongorista, Michael Jefry Stevens szerzeménye (Poetry in Motion), amely egy korábbi lemezük címadó száma.  

 

A BJC-ben már szólóban is bemutatkozott Michael Jefry Stevens és Joe Fonda bőgős régóta és sokat játszik együtt, egy csomó felállásban, gyakran turnéznak úgy, hogy közben váltogatják partnereiket, tulajdonképpen ez történik a Conference Call turnéjának hazai állomásán is. Azonban mégis más a helyzet azért, mert Stevens és Fonda magyar partnereikkel Eastern Boundary Quartet néven már igazi zenekarnak tekinthetők, csak az utazási költségek miatt ritkán turnéznak - viszont néha szükségből kisebb felállásban is vállalnak fellépést.

Eastern Boundary Quartet
Eastern Boundary Quartet

A hatvanéves New York-i születésű Stevens az amerikai jazz kísérletező vonalának szinte teljes gárdájával játszott az utóbbi évtizedekben, többnyire a vele egyidős bőgős barátjával együtt. A hosszú listából könnyű olyan neveket szemezgetni, akiket a hazai jazzközönség is megismerhetett már, Mezei Szilárd mellett ott található Dave Liebman, Mark Whitecage, Dave Douglas, Steve Turre és Valerij Ponomarjev neve. Szerzőként legalább ilyen magasan jegyzett, szinte műfajra és minden felállásra - klasszikusokra is - írt darabokat, témákat.

Az Eastern Boundary-val már két lemezt is kiadtak, elsősorban a német piacra szánva. A két amerikai Borbély Mihállyal és Bágyi Balázssal először a Nyitott Műhelyben koncertezett, az alapvető ismerkedés után bátrsan belevágva a kiszámíthatalanba. Nyilvánvaló, hogy a két közép-európai és a két amerikai zenész kultúrájuk termékeny konfliktusára építette a koncepciót. A nehézségek ellenére már megvalósult európai és amerikai turnék bebizonyították, hogy a kvartett a határokon átnyúlóan is életképes, izgalmas zenéjük sok helyen talált kedvező fogadtatásra. A kultúrsokk bizonyára erősen motiválta Fonda szerzeményét, melynek címe Halleves (esetleg Halászlé). Az alábbi videó koncertfelvétel, de a szerzemény az Icicles című tavaly megjelent CD-jükön is szerepel.

 

USA Meets Europe (Eastern Boundary Quatret & Conference Call)

2011. november 29. 21:00 - Budapest Jazz Club

Conference Call

Gebhard Ullmann (tenorszax, szopránszax, basszusklarinét)
Michael Jefry Stevens (zongora)
Joe Fonda (bőgő)
George Schuller (dob, ütőhangszerek)

Eastern Boundary Quartet

Borbély Mihály (szaxofon, tárogató)
Michael Jefry Stevens (zongora)
Joe Fonda (nagybőgő)
Bágyi Balázs (dob)