Konrád, Tivadar

Costello: Armstrongot vegyék, ne az én CD-met!

2011.12.02. 07:29

Programkereső

Elvis Costello nem ajánlja megvételre legújabb lemezét, szerinte túl drága. Inkább Armstrongét vegyék – tanácsolja.

Nincs elég baja a lemeziparnak, még egy ilyen teljesen hiteltelenítő beszólást is kell viselniük - egyelőre az Universalnál nem is kívánták kommentálni Costellónak a saját website-ján közölt megjegyzését. Pedig eddig Elvis Costello nem panaszkodhatott a kiadókra, ráadásul maga is producerkedett eleget. Az 57 éves brit sztár elsősorban énekes-szerző, de a szórakoztató-ipar minden zegében és zugában otthomosan mozog. Szövegei egyéniek és csavaros eszűek, zenéje többféle korszakon át sokat változott, de legjelentősebb évtizede a new wave-hez és a punkhoz kapcsolódik. Diszkográfiája eddig a több mint 30 sorlemezen túl legalább 11 válogatáslemezt is tartalmazott, de ez az új már neki is sok volt.

A Costello-lemez borítója
A Costello-lemez borítója

A 3 lemezes dobozolt kiadvány címe The Return Of The Spectacular Spinning Songbook, és december elején lesz megvásárolható, a „szuper luxus"-változatban egy CD, egy DVD és egy EP-lemez lesz. A doboz és a közelgő turné érdekessége (de nem újdonsága!), hogy a koncerten megforgatják a nagy szerencsekereket a színpadon, és amelyik szerzeményre mutat, amikor megáll, azt a számot játsszák el.

Ennek a karácsonyi piacra kerülő doboznak az árát Costello saját bejegyzése szerint megpróbálta letornászni, és csak amikor ez nem sikerült, akkor fordult ehhez a számára is kínos eszközhöz, hogy saját honlapján, a website nevében fejedelmi többessel kénytelen leszólni saját lemezét, legalábbis annak árát. Mint írja, az árcédula vagy elírás, vagy vicc.

Elvis Costello
Elvis Costello

"Ha valami különlegeset akar venni szeretteinek az ajándékozás évadján, akkor ajánljuk az Ambassador of Jazz című lemezt helyes kis kofferutánzatú dobozban, benne tíz újra masterelt CD, előadja a valaha élt egyik legszebb és legkedvesebb forradalmár, Louis Armstrong. A box valószínűleg nem kerül többe 150 USA dollárnál, és van benne egy csomó extra is. Őszintén, a zene pedig magasan elsőrangú."

Valóban, például az Amazonnál brit pénzben kalkuláva Armstrong kilencvenkilenc fonttal kerül kevesebbe, mint Costello. Egyébként nem csak Costellónak jött be a kiskoffer. John Fordham, az egyik legtekintélyesebb európai kritikus a Guardianben a fehér holló-számba menő öt csillagos minősítést adományozta erre a pompás összeállításra, amelyben a kísérőszöveg is már maga egy többszáz oldalas új könyv Armstrongról, arról nem is beszélve, hogy kiadatlan felvételeket is tartalmaz. A lemez egyébként a szintén a Universal-csoporthoz tartozó Decca kiadványa, ezért csak úgy tartalmazhatta Armstrong lemezeit a huszas évektől egészen a hatvanasokig, hogy a Sony­-BMG átadta azok kiadási jogát.

Bejegyzése folytatásában persze azért Costello is elhelyez egy oldalvágást az illegális másolókon és kalózokon, de valószínűsíti, hogy a karácsonyi Spinning Songbook dobozának egyes elemei az újévben bizonyára olcsóbban is megvásárolhatók lesznek a jelenlegi, jóval 200 dollár feletti árnál. A bejegyzés egyetlen pozitív híre (nem számítva az Armstrong-kiadvány dícséretét), hogy áprilisban több hónapos USA, Nagy-Britannia, Európa-turné lesz a válogatás-lemez műsorával, és hogy a turné állomásainak listája még bővül, de sok koncertre már most is lehet jegyet vásárolni.