Konrád, Tivadar

Csontig hatoló művészi élmény

2011.12.02. 01:12

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Öné Lajkó Félix és Brasnyó Antal Makovecz Imrének emléket állító új lemeze!

Örök kérdés a zenészberkekben, hogy hol szól legjobban egy hangszer, melyek azok a terek, ahol a zene betölti univerzális szerepét, ahol ha kell, csontig hatolhat a művészi élmény. Lajkó Félixet is izgatják e kérdések, nem véletlen, hogy zenéje szólt már mindenhol, koncert teremben, fesztiválon, kis és nagyszínpadon, utcán, tetőn, aluljáróban, templomban, tavon és erdőben is. És ez utóbbiban szólt a legjobban.

Lajkó Félix, Brasnyó Antal
Lajkó Félix, Brasnyó Antal

Makovecz Imre organikus épületei a természetből formáltak teret.  Lajkó Félixet és elválaszthatatlan brácsás társát, Brasnyó Antal régóta foglalkoztatta, hogy zenéjük mássá teheti e sokak számára furcsa, de mégis egyedi, organikus épületeket, ahol zene és tér, dal és kupola jól elférnek egymás mellett. „2011 januárjában a Kecske utcai irodában fogadott bennünket Makovecz Imre, ahol az ismerkedést követően, alkalmi koncertre is sor került. A mester meggyőződött róla, hogy Félix és Anti zenéje méltó a tereihez. Énekesnő nélkül is! - ugyanis zenélés előtt ezt kérte számon a fiúkon, hogy az énekes lány hol van? Menni fog ez nélküle is, mondták... Ezek után már nem volt nehéz kijelölni a mesterrel együtt azt a 9 helyszínt, ahová 2011 tavaszán el is látogattunk."

Lajkó Félix: Makovecz-turné
Lajkó Félix: Makovecz-turné

A Szlovéniától Erdélyig nyúló turné állomásai a már legendásnak számító Makovecz épületek: a makói hagymaház, a sárospataki művelődési ház, a lendvai színház, illetve a paksi, a siófoki, a százhalombattai, a kolozsvári, a csíkszeredai templom voltak. A turnén készült felvételek - Makovecz Imre időközben bekövetkezett halála miatt - nem egyszerű albumként, hanem emléklemez formájában jelentek meg november elsején a Fonó gondozásában. A koronngal négy olvasónkat ajándékozzuk meg, amennyiben december 12. 15:00-ig a helyes választ jelölik megaz alábbi kérdésre:

Hány szám szerepel Lajkó Félix és Brasnyó Antal Makovecz turné című lemezén?