Béla

Megjelent lemezen a Pannon dalok

2011.12.07. 17:35

Programkereső

Rost Andrea Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből című produkciójából készült lemezét december 14-én mutatják be a Müpában.
Rost Andrea
Rost Andrea

Rost Andrea hosszú hónapok előkészületei után Pécsett az EKF-programsorozat keretében 2010. áprilisában, Budapesten pedig tavaly ősszel mutatkozott be „népdalénekesként"  - népdalként jelen esetben a Kárpát-medence szinte minden etnikumának dallamait értve. A nagy érdeklődéssel kísért multikulturális koncert óriási sikert aratott, az egymás mellett élő kultúrák zenei megjelenítését többen Bartók kezdeményezéseihez hasonlították. A műsor azóta Berlinben, a magyar EU-elnökség zárókoncertjeként és a Zempléni Fesztivál programjában is kedvező fogadtatásban részesült.

Rost Andreában a legnagyobb operaszerepek eléneklése után merült fel a gondolat, hogy a pannon térség zeneiségét újra megfogalmazza - de ezúttal nem az opera nyelvén, és három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzolja fel saját belső képét Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Mindehhez - Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője - révén olyan alkotótársakra talált, akik nemcsak jó ismerői, hanem ismert előadói is műfajuknak. A Szokolay Dongó Balázs - Bolya Mátyás szerzőpáros népzenei ihletésű feldolgozásai, valamint Jávori Ferenc klezmerzenéje rengeteg szegletét bejárja ennek a ritka gazdagságú zenei világnak, az archaikus magyar népdaloktól a cigányság dallamain keresztül egészen a klezmer sok mindent ötvöző szólamaiig. A december 14-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó lemezbemutató koncerten, és a november végén megjelent korongon közreműködik Lukács Miklós cimbalmon, Glaser Péter bőgőn, valamint a Budapest Klezmer Band tagjai. A Viva la musica Kiadó gondozásában megjelent lemez különlegessége, hogy nemcsak stúdiófelvételek, hanem a koncerteken rögzített anyagok is hallhatók rajta.

Rost Andrea: Pannon Dalok
Rost Andrea: Pannon Dalok