Szilárda

"Szívükben eresszék el a lábaikat!"

2012.01.31. 16:50

Programkereső

Ilyen, és ehhez hasonló frappáns gondolatokkal fokozta az est hangulatát Marton László Távolodó, a 2012-es Népzene ünnepének házigazdája. Az immár hagyományos gálakoncerten idén is változatos produkciókat hallhattunk az autentikus népzenéktől kezdve a világzenéig bezárólag. BESZÁMOLÓ
A népzene ünnepe
A népzene ünnepe

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a népzene ünnepe, melynek kezdetek óta a Művészetek Palotája ad otthont. 2007-ben, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján alapított, immáron 5 éves népzene tanszék kezdeményezésére indított rendezvény célja a Bartók és Kodály szellemiségével átitatott népzenei hagyományok ápolása, és az olyan fiatalabb generációhoz tartozó tehetségek bemutatása, akik a népzenéből építkezve gazdagítják a magyar zenei palettát. Az elmúlt években olyan neves zenekarok és előadóművészek szerepeltek már, mint a Sebő együttes, a Muzsikás együttes, a Vujicsics együttes, Sebestyén Márta, Palya Bea, Nikola Parov, Szalóki Ági, a Fonó Zenekar, Berecz András, a Makám, a Csík Zenekar, Dresch Mihály, vagy éppen Borbély Mihály.

Idén elsőként a 35 éves Téka együttestől hallhattunk somogyi és erdélyi népdalcsokrokat. A zenekar az utóbbi évtizedekben meghatározó szerepet tölt be a magyar táncházi életben, nevükhöz fűződik a népművészeti táborok kialakítása, köztük a Téka népművészeti tábor is. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék, ami most is kiderült, mivel alapvető hangszereik között szerepel a bőrduda és az ütőgardon. Második fellépőként a félig magyar, félig marokkói származású Guessous Majda Máriát hallhattuk, aki 2011-ben megnyerte a Folkbeats tehetségkutató verseny népzenei kategóriájának első helyezését, és még ebben az évben a Junior Prima díjat is népművészet és közművelődés kategóriában. Első lemeze szintén tavaly jelent meg, Szivárványhíd címmel, melyen baglamával (török eredetű pengetős hangszer, más néven saz) kíséri magát, mint ahogy tette ezen az estén is. Különleges hangszertudása, és tiszta, mély érzésekkel teli énekhangja felejthetetlen élményt nyújtott.

Guessous Majda Mária
Guessous Majda Mária

A következőkben a nemrégiben alakult Fonott Zene nevű formációval ismerkedhettünk meg. Az együttes célja a magyar népzene és a blues vegyítése, az ének (Enyedi Ágnes), a cimbalom (Balogh Kálmán), a hegedű (Pál István „Szalonna"), a bőgő (Doór Róbert), a brácsa (Kelemen László), és az elektromos gitár (Both Miklós) hangzásának kombinálásával. Az ötlet elméletben zseniális, a gyakorlatban viszont van még mit csiszolni rajta: az elektromos gitár ugyanis sajnos túlságosan is előtérbe került a többi hangszerhez képest. A koncert első felét, a világhírű szabolcsi autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt zárta, akik 2002-ben felkerültek az Európai Világzenei Ranglista (World Music Charts Europe) hetedik helyére, ami más magyar együttesnek azóta sem sikerült. Műsorukat vetítés és a stílushoz illő táncosok színesítették, néhány számból álló műsorukon szerepelt a Csík zenekar átdolgozásában már megismert Quimby-dal is.

Az előadás második részét a világzene kategóriában szintén Folkbeats-nyertes Meszecsinka kezdte. A legeredetibb hangzásokat ebben a zenekarban fedezhettük fel. Már a hangszerelés is csalogatóan hangzik: nagybőgő, akusztikus gitár, zongora, különböző ütőhangszerek, fuvola, ének és némi szintetizátor segítségével szólal meg szavakba nehezen önthető stílusú zenéjük, melyben mindenből van ízlésesen egy kevés. Dallamaik a magyar, a bolgár, és az algér népzenei kultúrából táplálkoznak, szövegeik pedig hat nyelven: magyarul, cigányul, bolgárul, spanyolul, finnül, és angolul hangzanak, azaz a Meszecsinka igazi világzenét játszó együttes, érdemes rájuk odafigyelni.

Herczku Ágnes Tüzet viszek borító
Herczku Ágnes Tüzet viszek borító

Ezután Herczku Ágnes és zenekara játszott, akik gyönyörű népdalokkal kápráztattak el bennünket (az énekesnőnek néhány hete jelent meg legújabb lemeze Tüzet viszek címmel, melynek lemezbemutató koncertje február 24-én lesz a Müpa Fesztivál Színházában). Az est tetőpontjának is mondható következő produkcióban, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Enyedi Ágnes, és Oláh Annamária énekelt közösen egy a capella dalt. A produkcióval kapcsolatban Herczku Ági elmondta, hogy már nagyon régóta szeretnének énekelni Bognár Szilvivel duóban, de egyelőre még szükségük van némi segítségre. Igaz, alighanem senki sem bánta, hogy a duó helyett kvartettet hallott - az énekesnők a profizmusnak egy olyan szintjét képviselik, amit kritizálni nem lehet, és nem is érdemes. A koncert Ferenczi György és a Rackajam műsorával végződött. Ferenczi György 1985-ben country zenészként kezdte pályafutását a Kápa együttesben, játszik hegedűn, gitáron, de az utóbbi időben főleg szájharmonika tudásáról szerezhetett tudomást a közönség. Zenéjükben erőteljesen kidomborodik a blues hatás, ami az egyik számban közreműködő Both Miklós gitárjátékával csak fokozódott.

Az eddigi évek koncertjeivel összevetve, nagyon színvonalas és változatos műsort hallhatunk idén is. Néhány technikai malőrt leszámítva mindössze azt sajnálhattuk, hogy az előző évekhez képest sokkal kevesebb érdeklődője volt a rendezvénynek (a második és harmadik emelet üresen állt, a földszint és az első emelet, pedig alig félig telt meg). De akik ott voltak, ünnepeltek, és minden bizonnyal ünnepelni fognak jövőre is.