Gertrúd, Patrik

Aki a jogi kar helyett a szaxofont választotta

2012.02.03. 19:59

Programkereső

A fiatal amerikai jazzszaxofonos pályája mesébe illő. Esélyes, hogy a Budapest Jazz Clubban tartandó február 15-i koncertje is az lesz.

Joshua Redman 1969. február 1-én született a Kalifornia állambeli Berkeleyben. Édesanyja kelet-európai zsidó kivándorlók leszármazottjaként jazzkedvelő amatőr táncosként ismerkedett meg a legendás tenorszaxofonossal, Dewey Redmannel. Szülei sohasem házasodtak össze, de mindketten sokat tettek a kis Joshua zenei tehetségének kibontakoztatásáért: édesanyja még kisgyermekként megismertette a gamelán zenével, valamint furulyázni és klarinétra taníttatta. Miután tízévesen áttért tenorszaxofonra,. Apja mellett nagy hatással volt John Coltrane, Ornette Coleman, Cannonball Adderley. Szaxofontudását a Berkeley High School Jazz Ensemble tagjaként kamatoztatta, ahol 1986-ig játszott.

Joshua Redman
Joshua Redman

Egyetemi éveit a Harvard társadalomtudományi karán kezdte meg, ahol 1991-ben summa cum laude diplomát szerzett. Ezzel felvételt nyert a Yale jogi karára, de ő inkább New Yorkba ment egykori zenésztársai és apja után, akivel szinte mester-tanítvány viszonyuk alakult ki. Alig néhány hónappal azután, hogy az egyetemi tanulmányokat a New York-i jazzklubokra cserélte, megnyerte a Thelonious Monk nemzetközi szaxofon versenyt, olyan neveket maga után hagyva, mint például Chris Potter. A győzelem után indult be igazán Joshua karriere: leszerződtette a Warner Brothers, első  - nemes egyszerűséggel Joshua Redman című - lemeze több mint 30.000 példányban kelt el négy hónap alatt, és Grammy-jelölést is kapott, emellett koncertturnékra kérték fel a legnagyobbak. Csak néhány említésre méltó név közülük: Jack DeJohnette, Charlie Haden, Elvin Jones, Joe Lovano, Pat Metheny, Paul Motian, Clark Terry.

1993 őszén már második, Wish című albumát jelentette meg, és a Pat Metheny, Charlie Haden és Billy Higgins alkotta formációval turnézott. A 94-ben megjelent MoodSwing című lemezén Christian McBride, Brian Blade és a zongorista Brad Mehldau működött közre, akivel az  utóbbi években duóban is rendszeresen koncertezik. 2010-es turnéjuk utolsó állomása a Művészetek Palotájában volt. „Szinte egymásra nézés nélkül is tudják, hogy mikor váltanak hangnemet, mikor állnak ki, egyszóval a kollektív improvizáció lényegét" -  nyilatkozott a koncertről Oláh Tzumo Árpád. A MoodSwing után további hét lemezt vett fel a Warner Brothers-nél. Ez alatt az időszak alatt olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Chick Corea, Dave Brubeck, Herbie Hancock, Quincy Jones, Larry Grenadier, Mark Turner, Gregory Hutchinson, vagy Sam Yahel, aki az Elastic című 2002-es lemezen játszott. Ezt követően a Nonesuch Records-nál 2011-ig bezárólag még négy lemeze jelent meg. Az albumok stílusa nagyon változatos: a klasszikus standardektől kezdve a bebopon át a kortárs elektronikus jazzig bezárólag szinte minden műfajban kipróbálta magát tenor, alt és szoprán szaxofonon egyaránt otthonosan játszó Redman, akit a nagytekintélyű Down Beat magazin olvasói 2011-ben az év tenorszaxofonosának választottak.

Joshua Redman 2012-ben - a fenti videón is látható-hallható - trió felállásban turnézik Reuben Rogers-szel és Gregory Hutchinsonnal. Magyarországot ismét útba ejtik, de ezúttal a Budapest Jazz Clubban lépnek fel, február 15-én.