Júlia, Rita

Három éve sínen a Jazzmozdony-sorozat

2012.02.14. 15:28

Programkereső

Kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik román-magyar Jazzmozdony koncertek indulásának harmadik évfordulóját.

Február 16-án este a Budapest Jazz Club pódiumán rendeznek jubileumi Jazzmozdony-estet, másnap pedig a Budapesti Román Kulturális Intézetben lesz könyvbemutató és előadás a román jazztörténetről, valamint rendkívüli koncert a szegedi Grand Cafe & Cinemában. Bartha Csaba, a román intézet igazgatóhelyettese elmondta, az évforduló alkalmából Bukarestből érkezik a koncertre Maria Raducanu énekes és Sebastian Burneci trombitás, velük lép fel a projekt koordinátora, Gyárfás István gitáros (képünkön), valamint Horváth Balázs bőgős, és Baló István dobos.

Gyárfás István
Gyárfás István

Pénteken az intézetben Florian Lungu a romániai jazztörténetéről tart dokumentumfilm-részletekkel illusztrált előadást. Romániában a legfontosabb dzsesszkritikusnak és szakújságírónak tartják, több mint kétezer cikket írt a témában, számtalan romániai lemezismertetőt készített, több mint ezer tematikus műsort szerkesztett a román televízió számára és számtalan fesztivált szervezett.
Előadása előtt Kamocsa Béla Temesvári Blues című önéletrajzi kötetét mutatják be. Kamocsa Béla élete vége felé Tinu Parvulescunak mondta tollba a könyvet. Tinu Parvulescu a temesvári Nyugati Egyetem lektora és az ugyancsak temesvári Képzőművészeti Egyetem média tanszékén filmtörténetet oktat. A BrumaR kiadónál megjelent kötet magyar nyelvű szerkesztőjének, Bodó Barnának a jelenlétében idézik fel a szerző életét - jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

Az évfordulós koncerteken hallhatják az érdeklődők Maria Raducanut, aki 1984 és 1993 között a legtöbb romániai fesztiválon és versenyen fellépett zeneszerzőként és előadóként. Nyolc albumot adott ki, amelyek közül a Pe vale és a Lumini elnyerte a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének díját. Külföldi koncertjein olyan világsztárokkal lépett fel, mint Maurice de Martin, Jan Roder, Michael Griener, Marc Ribot és Chris Dahlgren.

Bemutatkozik Sebastian Burneci fiatal trombitaművész, aki zenész családban született, hat évesen kezdett zongorázni és trombitálni. A konzervatórium elvégzése után 2006-ban Amszterdamba költözött, ma is ott él, svéd formációkban is játszik.
Szegeden ugyancsak Maria Raducanu, Sebastian Burneci, Gyárfás István, Horváth Balázs és Baló István közös koncertjével ünneplik meg pénteken a magyar és román muzsikusokat összehozó, Jazzmozdony címet viselő koncertsorozat elindulásának harmadik évfordulóját.

A 2009 februárjában indult Jazzmozdony célja, hogy az alkalmi együttesekben együtt játszó magyarországi és romániai muzsikusok bemutassák, a zene nyelvén könnyen megértik egymást a határ két oldalán élők. A Jazzmozdony "szerelvényeire" eddig csaknem muzsikus szállt föl: 37 román és 33 magyar zenész, de volt a fellépők között észt, brit, amerikai, dán, szlovák és holland is.