Benedek

Herczku Ágnes tüzet visz

2012.02.21. 15:45

Programkereső

Az énekesnő tíz év elteltével újra autentikus népzenei albummal jelentkezett. Lemezbemutató: február 24-én a Müpában.

Herczku Ágnes 1997-ben került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdődött el a tánccal párhuzamosan hivatásos énekesi pályafutása is. 1998-tól 8 évig a Fonó zenekar tagja, 2006-tól 2008 őszéig a Szalonna és bandája énekese, 2002-től pedig a Magyar Állami Népi Együttes szólistája.  Ekkor jelent meg  első önálló albuma, a nagysikerű Arany és kék szavakkal című lemeze. A Tüzet viszek ötödik önálló albuma, mellyel több világzenei produkció után visszatér az autentikus népzenéhez.

Herczku Ágnes Tüzet viszek borító
Herczku Ágnes Tüzet viszek borító

A lemez címében a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, valamint az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szeretetét szimbolizálja Herczku Ági szavaival: "Ez a lemez nem szép népdalok szép tablója. Mint ahogy az első, az Arany és kék szavakkal című albumom sem pusztán az. Közölni akarok minden hangjával valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén. Én úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva - nyitottan az újra."

 

Az új albumon hallhatunk mezőségi és kalotaszegi népdalokat, de szerepelnek rajta szabolcsi és nógrádi gyűjtések is. A lemezen és a koncerten olyan, a népi kultúra hagyományait ápoló és továbbadó erdélyi "Nagy Öregek" működnek közre, mint a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi "Erdei" - mindkettenmegkapták 2011-ben a Népművészet Mesterei kitüntetést. Az utánuk jövő generációt pedig a 11 éves Fekete Boglárka képviseli. A zenekar további tagjai: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Gombai Tamás - hegedű, Fekete Antal "Puma" , Mester László "Pintyő" - brácsa, Szabó Csobán Gergő - bőgő, Szabó Dániel, Ürmös Sándor - cimbalom, Dés András - kanna, Gera Attila - fúvós hangszerek.