Beáta, Izolda, Lea

Hungarian HeartBeats

2012.02.24. 14:07

Programkereső

A koppenhágai Womexen nagy sikert aratott magyar népzenés produkció ezúttal az Urániában látható március 16-án.

A Womex a világzene legrangosabb rendezvénye. Idén Magyarország, ezen belül is a Hangvető csapata kapta a megtisztelő lehetőséget, hogy a fesztivál egyik csúcspontját, a nyitógálát rendezze. Az erre az alkalomra összeállított műsor hosszú hónapokig készült. A szervezők a mai magyar világzene legizgalmasabb, legeredetibb, leginnovatívabb képviselőinek és a hagyományos parasztzene leghitelesebb előadóinak biztosítottak benne teret. A Hungarian HeartBeats című program azt a zenei és kulturális diverzitást mutatja be, ami ma virágzik Magyarországon, a táncházmozgalom hagyományaitól azokig a művészekig, akik egyedi zenei megfogalmazásaikkal előremutató gondolatokat fogalmaznak meg. Ezt a különleges és egyedi zenei világot mutatta meg a Hangvető a Womex vájt fülű közönsége előtt.

Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs
Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs

A műsorban központi szerepet kapott a cimbalom. A Balogh Kálmán-Lukács Miklós duóban mindjárt kettő is. Előadásukban egyaránt hallhattunk tradicionális roma dallamokat és saját szerzeményeket. A Tükrös Zenekar hagyományos parasztzenét felidéző előadásában is karakteres helyet foglal el a cimbalom. Ellenpontként hallhatta a közönség az erre az alakalomra a lenyűgöző Tompos Kátyával kiegészült Söndörgő Együttes aszimmetrikus ritmusú, sodró délszláv muzsikáját. Hajlékony sokoldalúságával Both Miklós és Szokolay "Dongó" Balázs izgalmas elektromos gitár-furulya duóját és Dresch Mihály egyedülálló - nemzetközileg is ismert és elismert - szaxofonjátékát is a cimbalom keretezte. Végül, de nem utolsósorban Szalóki Ági egyedi hangja töltötte be a Koncerthuset igéző termét. A hagyományos roma dallamok átütő erővel szólaltak meg a modern műfajokban és a hagyománytisztelő előadásmódban egyaránt otthonosan mozgó énekesnő tolmácsolásában. Két táncos, Baranyai Barbara és Kádár Ignác szereplése hozta a magyar zenét még közelebb a koppenhágai közönséghez.

Többperces álló ováció és a Womex mozgalmas hetében számtalan magasztaló szakmai visszajelzés jutalmazta a Hungarian HeartBeats műsort Koppenhágában. Többek között emiatt kerestük az alkalmat, hogy a produkciót az itthoni közönséggel is megismertessük.