Bernadett

Lantos Zoltán ötvenéves

2012.02.25. 09:53

Programkereső

Születésnapját koncerttel ünnepli a hegedűtudását a Zeneakadémián, majd Indiában tökéletesítő, összetéveszthetetlen stílusú világzenész.

Lantos Zoltán hegedűművész a világ jó néhány zenekultúrájában otthon érezheti magát, mégis egy saját zenei nyelvet valósított meg. Már zeneakadémiai tanulmányai alatt feltűnt az itthoni és Kelet-európai jazz pódiumokon, és amint megszerezte klasszikus diplomáját, azonnal megkezdte különös zenei és földrajzi utazását. Kezdettől fogva vonzotta az experimentális és a keleti zene és 1985-ben Indiába utazott, hogy indiai klasszikus zenét tanuljon.

Lantos_Zoltan_Foto_Pawel _Karnowski
Lantos_Zoltan_Foto_Pawel _Karnowski

Kilenc évnyi tanulás, utazás, tanítás és koncertezés után 1994-ben visszatért Európába. Miközben egyre inkább rátalált saját, különleges hegedűhangjára, itthoni zenei gyökereit is újra fölfedezte, és összevetette az általa megismert keleti tradíciókkal, illetve az európai kortárs jazz friss áramlataival. Csak jelen lenni a pillanatban, egyszerűségben, önazonosságban - mind spirituális, mind fizikai értelemben - ezt jelenti azóta számára a komponálás és az improvizáció. Ezen a máig tartó, állandóan kanyargó úton olyan nagyszerű muzsikusokkal találkozott a színpadon és a stúdióban, mint Charlie Mariano, Didier Lockwood, Rabih Abou-Khalil, Dhafer Youssef, Steve Coleman, Eivind Aarset, Loreena McKennitt, Trilok Gurtu, Kai Eckhardt vagy Larry Coryell. Ugyanilyen fontos az a számtalan találkozás kevésbé ismert rituális- és népzenészekkel a granadai sziklabarlangokban, Radzsasztán sivatagaiban, az ősi, himalájai buddhista lámakolostorokban és Bulgáriában is.

Lantos Zoltán egy 5 húros hegedűn és egy különleges, számára készült 5+16 húros hegedűn (taranginin) játszik. Hegedűit egy spanyol mester, Ricardo Margarit készítette számára úgynevezett szimpatikus rezonáns húrokkal, amelyek segítségével a művésznek olyan telt hangzást sikerül megszólaltatnia, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangi előnyeit. A művész által használt elektronikákról, illetve hangszereiről ebben a cikkünkben találhatók további információk.

Együttese, a Mirrorworld 1997-ben alakult. Zenéjüket nehéz lenne bármelyik kategóriába behelyezni, a hasonló projekteket world jazzként jegyzik a nemzetközi zenei életben. Mégis, ez a muzsika erősen gyökerezik a magyar hagyományokban, hol gondolati, néha szemlélődő, máskor tüzes és táncos. Hangzásvilágában előremutató, jellegzetesen európai zene. Új együttesével, az Open Source nevű csapattal főleg saját szerzeményeit adja elő, de szólóprogrammal is koncertezik, amelyben speciális elektronikus effekteket és loopokat is használ.

A hegedűművész 50. születésnapján, február 25-én szombaton a Bharata Kultúrtérben ad egyórás koncertet. Lantos Zoltán indiai zenei hagyományokon alapuló, jazzes improvizációkkal fűszerezett szerzeményeit ezúttal az Indiában is elismert Szalai Péter fogja kísérni tablán.