Mátyás

Benkó Ákos nyerte a jazzdob-tehetségkutatót

2012.02.27. 15:20

Programkereső

A Budapest Jazz Klubban megrendezett, Jávori Vilmosról elnevezett verseny második helyezettje Csízi László, a harmadik Nyírő Áron lett.

döntőbe került öt fiatal dobos közül az 1997-ben született ifjú szlovákiai tehetség, Hodek Dávid végzett a negyedik helyen, a közönségdíjat Laskay Péter nyerte el. Az első helyezett 200 ezer forintot nyert a több mint kétmillió forint összdíjazású versenyen. Hangszerek, CD-k, könyvek és torták is voltak a jutalmak között, továbbá fellépési lehetőségek rangos fesztiválokon.

Benkó Ákos - Müpa Jazz Showcase 2012
Benkó Ákos - Müpa Jazz Showcase 2012

A Budapest Jazz Club tehetségkutató-sorozatában 2011-ben zongoristák, 2012-ben dobosok kaptak lehetőséget, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny egyben a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb dobos-oktatójának, az öt éve elhunyt Jávori Vilmosnak állít emléket. A 30 év alatti fiatal ütősök teljesítményét illusztris társaság ítéli meg: a zsűri elnöke a korábban a Magyar Rádióban számos jazz-tehetségkutatót megszervező Maloschik Róbert, társelnöke Kőszegi Imre, tagjai Bóna László (a BJC társtulajdonosa, egyben programigazgatója), Jávori Dávid (Jávori Vilmos fia), valamint Kaszás Péter (Jávori Vilmos egykori kedvenc tanítványa, Al DiMeola dobosa). Az elődöntőben a versenyzők egy dobszólót, egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszottak magyar szerzők - Balázs Elemér, Bágyi Balázs, Berdisz Tamás, Borlai Gergő, Dés András, Fodo, Kovács Gyula, Nesztor Iván, Sramkó János, Szendőfi Péter - valamelyikétől.

A verseny győztese, Benkó Ákos 1983-ban született (Hodek Dávidhoz hasonlóan) a Felvidéken, Marcelházán. Háromévesen először basszusgitározni szeretett volna, szülei azonban a zongora felé terelgették, így aztán végül dobolni kezdett - eleinte tanár nélkül. 1999-ben egy budapesti jazz-rock dobversenyen döntős lett, ezt követően kezdett el vele foglalkozni Bányai Lajos, aki a jazz felé terelte az ifjú zenészt. 17 éves korában került Baló István "kezei közé", a Szlovákia-Pomáz utakat vendéglátózásból finanszírozva, s közben az építészeti szakközépiskolát is elvégezte. Az LFZE jazz tanszékére hat év elteltével vették fel, az alapképzésen 2010-ben diplomázott. Rendszeresen koncertezik a Szandai Mátyás Quintet, a Szabó Dániel Quartet, a Juhász Gábor Trió, a Gayer Mátyás Trió, a Czirják Csaba Quartet tagjaként, valamint Ávéd János több együttesében is játszik. S talán kevesen tudják, de Benkó Ákos nemcsak dobosként, hanem énekesként is kiváló - amint azt az alábbi, a 2012-es Müpa Jazz Showcase-on készült videónkon az Ávéd János Balance-szal bizonyítja.