Aladár, Álmos

Ki tudja, mi az a zsok?

2012.02.28. 15:55

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és tudja meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatából, mit is jelent valójában a címben szereplő román szó!

A Hagyományok Háza Almárium - népzenei és néptáncos értékeink című sorozatában olyan együttesek mutatkoznak be a közönségnek mintaértékkel, akik hagyományőrző csoportokkal tartanak fenn szakmai kapcsolatot, velük közös munkát folytatnak, közös fellépéseket szerveznek. Műsoraikban megismerhetjük az adatközlő mestereiket is, akiket arról faggathatunk, hogy számukra miben rejlik a hagyomány éltető ereje.

Almárium
Almárium

A sorozat első, március 10-i műsorának középpontjában a zsok (román szó: joc) áll. A kifejezés a románok magyar területre történő bevándorlásával alakult ki, jelentése tánc, gyakorlati értelemben pedig a fiatalság vasárnapi délutáni táncos összejövetelét értik rajta. Ez a két fellépő együttes, a két falu - Méhkerék és Elek - közös hagyatéka. . Az akkori résztvevő fiatalok veszélyben látták az addig jól működő „zsok"-ok, a vasárnapi táncházak megszervezését. Ennek érdekében, védelmében alakították meg csoportjukat, hiszen így látták biztosítva megörökölt kulturális értékeink, néptáncaink és népzenénk továbbélését. 1947-ben alakult a Méhkeréki Népi Együttes és az eleki Román Kultúrcsoport (utóbbi 1995 januárjától Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes néven működik). Az alapító, régi táncosok, zenészek ugyan már nem élnek, de fiaik, unokáig méltó utódokká váltak, akiket az Almárium - népzene és néptáncos értékeink sorozat kívánja bemutatni. A sorozat első, március 10-i előadásán két olvasónk vehet részt másodmagával a Fidelio vendégeként, amennyiben március 8. 16:00-ig az alábbi kérdésre a helyes választ adja meg:

Hány előadásból áll az Almárium sorozat?