Sándor, Ede

Viharjelzés: Jön Kenny Garrett!

2012.02.28. 13:58

Programkereső

A jazz-szaxofonosok élő ikonja 2010 után újra Magyarországra látogat, március 26-27-én a BJC-ben lép fel.

Néhány évvel ezelőtt a Washington Post kritikusa fogalmazta meg találóan: "Kenny Garrett koncertjei előtt viharjelzést kellene fellőni." A Budapest Jazz Club már le is adta a figyelmeztetést, március 26-án és 27-én este a Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat újabb lélegzetelállító állomásán dörögni, villámlani fog!

Kenny Garrett
Kenny Garrett

Garrett a középnemzedék meghatározó egyénisége, 1960-ban született Detroitban. Apja asztalos volt, aki hobbiból tenor szaxofonon játszott, így már korán felkeltette fia érdeklődését a hangszer iránt. 1978-ban csatlakozott a Duke Ellington Orchestra-hoz, később Mel Lewis-szal és a Dannie Richmond Quartettel zenélt együtt. Első saját - szerényen csak - Introducing Kenny Garrett című albumát 1984-ben rögzítette, legjelentősebb felvételei a Pursuance: The Music of John Coltrane, és a Songbook, amelyet 1997-ben Grammy-díjra is jelöltek. Legalább ilyen fontos életrajzi tény, hogy Miles Davis szaxofonosa volt, a legendás trombitás utolsó 5 évében dolgoztak együtt. A legtöbbször afrikai sapkát viselő szaxofonos pályafutása során mindig nagyszerű zenészekkel dolgozott együtt, többször fellépett Art Blakey, Freddie Hubbard, Woody Shaw, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Brian Blade, Marcus Miller, John McLaughlin vagy éppen Herbie Hancock társaságában. A Chick Corea Freedom Band szaxisaként pedig a zongorista-fenomént budapesti és veszprémi koncertjeire is elkísérte.

A szaxofonos saját zenekaraival is járt már Magyarországon: 2007-ben a X. Jazztergom Fesztivál nyitó produkciójaként az akkoriban megjelent, Grammy-díjra is jelölt Beyond the Wall című lemezének anyagával ejtette ámulatba a külföldről is szép számban érkezőket. Azóta megjelent legutóbbi korongja, a Sketches of MD (címe Miles Davis-re utal) a korábbi stúdiólemezektől eltérően "élő" felvétel. A korong nemcsak tiszteleg az egykori mentor és zenésztárs előtt, hanem zenei szemléletmódját és harmóniavilágát is megidézi - ennek az albumnak a műsorával érkezik Budapestre (és Pécsre) Kenny Garrett március végén. Az alábbi videó a 2011-es Sa Pobla (Mallorca)-i Jazz Fesztiválon készült, a zongoránál Benito González, bőgőn Corcoran Holt játszik - ők kísérik most Magyarországra is a szaxofonost, a doboknál azonban Marcus Baylor helyett McClenty Hunter ül majd.