Gábor, Karina, Ders

Bölcsőtől a koporsóig

2012.02.29. 10:27

Programkereső

Vannak dolgok, melyeket nem lehet elég korán kezdeni és elég sokáig csinálni - a legjobb példa rá Herczku Ági új albuma illetve lemezbemutató koncertje, melyen a legfiatalabb közreműködő 11, a legidősebb pedig 87 éves volt.

Herczku Áginak 2002-ben jelent meg első, önálló magyar népzenei albuma Arany és kék szavakkal címmel, amit több világzenei produkció követett - tíz év után most visszatért az autentikus népzenéhez. Saját bevallása szerint Tüzet viszek című új lemezének minden hangjával "közölni akar valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén": a tűz szimbolizálja a még élő mesterek tudását, melynek áthagyományozása az eltűnőben lévő népi kultúra fennmaradásához elengedhetetlenül fontos.

Herczku Ágnes Tüzet viszek borító
Herczku Ágnes Tüzet viszek borító

A február 24-i lemezbemutató koncertnek a Müpa Fesztivál Színháza adott otthont. A terem méretének köszönhetően emberközeli, családias légkör alakult ki annak ellenére, hogy az előadás teltházas volt. Az igényesen megkomponált színpadképet a háttér-vetítés határozta meg, mely már-már színházi díszletként hatott. Herczku Ági hegedűvel a kezében fogadta a közönséget, és némi humorral fűszerezve dalolta el, mennyire várta már ezt az estét. Ezután csatlakoztak hozzá a többiek, hol felváltva, hol pedig együtt: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs és Gombai Tamás hegedűn, Mester László "Pintyő" és Fekete Antal "Puma" brácsán, Szabó Csobán Gergő bőgőn, és Szabó Dániel cimbalmon.

A vendégénekesek között először a legfiatalabb generáció képviselőjével, a 11 éves Fekete Boglárkával ismerkedhettünk meg. A debreceni kis pacsirta Ágival közösen énekelt népdalokat úgy, hogy közben a szövegnek megfelelően el is játszották azokat, ezzel is erősítve a magyar népzene játékos arcát. Bogi tiszta, és erőteljes énekhangját az estén többször hallhattuk, és biztos, hogy a jövőben is fogjuk majd. De mit érne az igazi autentikus népzene olyan előadók nélkül, akik mesteri szinten művelik, amióta az eszüket tudják? Herczku Ági legidősebb vendégei: a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a nyolcvanéves András Erzsi "Erdei" néni - mindeketten a Népművészet Mestere kitüntetésben részesültek a 2011-es évben - nagy utat tettek meg, hogy ott lehessenek a lemezbemutatón. Kifejezetten hálásak lehettünk nekik, ugyanis két olyan énekes előadásában hallhattunk erdélyi népdalokat, akiknek az egész életük benne van ezekben a nótákban. "Erdei" néni az éneklés után ráadásként pedig megmutatta, hogy a mesélésben is otthonosan mozog - hihetetlen élmény volt látni és hallani őket, jó erőt és egészséget kívánunk mindkettejüknek.

Herczku Ágnes és Láli néni
Herczku Ágnes és Láli néni

A koncert stílusok tekintetében változatos volt, kezdve a gyerekdalokkal a mulatóson át a szomorú, keserű hangulatú nótákig bezárólag, de hallhatunk egy cigánydalokból készített összeállítást is, melyben Ági táncolt, Dés András pedig ceglédi kannán kísérte. A lemez illetve a koncert műsorán szerepelt egy mezőségi halottas tánc is, ami az énekesnő kedvencei közé tartozik - amint Ági elmondta, azóta hatása alatt van és szerette volna előadni, amióta először elénekelték neki a dalt. Ági mesélt arról is, hogy ők, népzenészek mind a mai napig járnak népdalokat gyűjteni, persze ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Felidézett egy kedves történetet, amit azóta is emlegetnek az egyik legutóbbi gyűjtésükről, amikor is az egyik faluba való megérkezésük után egy órával elterjedt, hogy Zsófi néninek, akihez mentek, új szeretője van - "Szalonna" személyében.

Az est végéhez közeledve ismét hallhattuk a Nagy Öregeket, de immár együtt, és zenekari kísérettel. Pár nóta után még táncra is perdültek, ezzel is bizonyítva, hogy még 80 évesen is lehet önfeledten mulatni. A ráadásszámban pedig mindenki beszállt - Gera Attila is, aki a lemezen szaxofonon játszik, de egy malőr folytán a CD-borítóról lemaradt a neve - , és nagy együttzenéléssel zárult a koncert.

 

Hatalmas elismeréssel tartozunk az előadóknak és a szervezőknek, mivel nagyon igényesen előkészített és megvalósított produkciót láthattunk. Bízunk benne, hogy hallhatjuk még az erdélyi nagyasszonyokat, mert reméljük, hogy a kitűzött célt - a népi kultúra továbbéltetését, továbbhagyományozását -  további lemezekkel és koncertekkel kívánja elérni Herczku Ági.