Gerzson

Megjelentek a Szőke-Barcza házaspár új lemezei

2012.03.03. 13:37

Programkereső

Garden of Myths és Inner Blaze: két lemez, két kiadó, átfedéssel az előadók és a szerzők között. Hallgassanak bele mindkét albumba!

A korongokról hamarosan részletesen is beszámolunk, addig is jöjjenek a tények: Barcza Horváth József Garden of Myths, azaz Mítoszok kertje című első szerzői lemeze a Fonó kiadásában jelent meg. A nyolc szám - köztük egy Arnold Schönbergnek és egy Szőke Nikinek dedikált dallal - mindegyikét a klasszikus zenészként indult kiváló bőgős írta. A lemez közreműködői a Barcza Congressio muzsikusai, azaz Bolla Gábor (szaxofon, klarinét), Fenyvesi Márton (gitár) és Mohay András (dob). A lemez hangulatából és zenéjéből ízelítőt kínál az alábbi videó:

Szőke Nikoletta Inner Blaze, azaz Belső láng című korongja az énekesnő Japán portfóliójának legújabb darabja. A 12 dal között Barcza Horváth József- és Oláh Szabolcs-szerzemények mellett örökzöldek is szerepelnek, az előadók pedig a Garden of Myths közreműködői, Lakatos Róberttel (zongora) és természetesen az énekesnővel kiegészülve. Az Atelier Sawano kiadásában megjelent lemez itthon csak koncerteken lesz kapható, így például az április 20-án esedékes, a Budapest Jazz Clubban tartandó lemezbemutató koncerten. A türelmetleneknek már most elárulhatjuk: néhány nap múlva indul a Fidelio játéka, melyen három CD lehet a rajongóké.

Bár a két lemez egyidejű megjelenése talán nem volt szándékos, véletlennek semmiképpen sem neveznénk, hiszen Szőke Nikoletta és Barcza Horváth József pályafutása a párhuzamosnál is szorosabb. A bőgős zeneakadémiai diplomájának megszerzése után ismerkedett meg leendő feleségével, akinek egy ösztöndíjas koncerten éppen akkor volt élete első nyilvános fellépése. Megismerkedésük és családjuk titkairól, közös projektjeikről 2011 tavaszán kérdeztük őket. Akkor így nyilatkoztak a Fideliónak:

Barcza Horváth József: "Az én zenekarom egész más, mint Niki produkciója, amiben játszom. Amikor az övét csináljuk, én ott sideman vagyok, de nemcsak sideman, hanem producer is, mert sok mindent együtt találunk ki. Megbeszéljük a dolgokat, ahogy a kvartett többi tagjával is. A fő szempont ilyenkor nem az, hogy én megmutassam magam, hanem hogy neki mi a jó, az ő egyéniségéhez milyen produkció illik. Hogyan kell azt számot úgy alakítani, hogy abban jól érezze magát. Ő a főszereplő, ez így működik. Sok tippet adok neki, de ő mondja meg, hogy mit akar csinálni. Az embernek tudnia kell a helyét mindenféle zenei helyzetben."

Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József
Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József

Szőke Nikoletta: "Nincs okom panaszra, mert ha a saját dolgomat csináljuk, akkor nekem Józsi és a zenekari tagok mindent megtesznek. Tulajdonképpen a fiúk szeme láttára értem énekesnővé, velük kezdtem el az egészet. Viszont amikor Józsi a saját dolgait csinálja, abba nem szólok bele. Akármit csinál, nyitottan kezelem és érdeklődéssel várom az új dolgait. Kíváncsi vagyok, de nem szólok bele."