Aladár, Álmos

János vitéz meg Az ördög tánca

2012.03.08. 18:33

Programkereső

Márciusban két figyelemre méltó határon túli társulatot lát vendégül a Hagyományok Háza: a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház az elmúlt hatszáz év európai táncainak világába kalauzolja el a nézőket, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pedig János vitéz csodálatos történetét meséli el a néptánc nyelvén.

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza mindig is fontos feladatának tekintette, hogy a határon túli társulatoknak is lehetőséget adjon a budapesti bemutatkozásra. A Budai Vigadó Corvin téri épületében idén márciusban két izgalmas előadást látnak vendégül.

Ifjú Szívek Táncszínház - Az ördög tánca
Ifjú Szívek Táncszínház - Az ördög tánca

Március 13-án és 14-én délután 15 órától a szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínház Az ördög tánca című előadása látható, amelynek mottójául egy Petrarca-idézetet választott a társulat:"... senki a táncot csak szökdösésért nem szereti, hanem a kézfogások, szorítások, ölelések, tapogatások, a lassú beszélgetések tetszenek ..." Az ördög tánca sokszínű, izgalmas koreográfia. Első részében megmutatja például, hogyan alakult át a középkori körtánc egyéni forgós páros tánccá - ezt az akkor újdonságnak számító, felszabadultabb táncot az egyház az ördög műveként, az ember bűneként tartotta számon. Felvillannak az előadásban 15 -17. századi, európai forgatós táncok, és persze az egykor szintén előítélettel kezelt csárdás is, amely magába olvasztotta többek között a páros-forgós tánchagyományt.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes - János vitéz
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes - János vitéz

Március 24-én 15 és 19 órakor a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vár mindenkit János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorára. Az előadás lehet családi program is, de bárki jól érezheti magát, aki néhány óra önfeledt nevetésre, kikapcsolódásra vágyik. A csíkszeredaiak János vitéze ugyanis jócskán eltér a megszokott előadásoktól, benne a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészi produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Ahogyan Rangyák József, az együttes tagja fogalmaz: „Merem hinni, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Merem hinni, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne."