Bernadett

Tzumó Árpád: "A BJC a második otthonom"

2012.03.10. 07:05

Programkereső

Az eMeRton-, Gramofon-, és Artisjus-díjas zongorista-zeneszerző első számú zenekara a Borlai Gergő dobossal közösen vezetett Electronic Dreams, melyben a jazz-rock hagyományokból indulnak ki. A zenekar legújabb lemeze, egy Budapest Jazz Clubban rögzített koncertjük nemrégiben jelent meg CD-n.

- Az új lemezed remek címlapfotóján kezet fogtok Borlai Gergővel. Mik a szerepek a zenekar vezetésében és a lemezen?

- Az összes nótát én írtam, csak az első szám közös, a harmadik viszont Bacsó Kristófé. Szerettünk volna több közöset is, csak nem volt már rá időnk. A lemezen épp nem, de egyébként gyakran előadjuk Gergő számait is. Gergő teljesen egyéni zenész, nem csak dobos, kiemelkedő zenész egyéniség. Miután kiderült, hogy ennyire egyformán gondolkozunk, elhatároztuk, hogy együtt csináljuk, együtt állítottuk össze a programot. De a soundokat, amiket játszunk, én találtam ki. Azért is Freedom a lemez címe,  mert sokszor csak improvizáltunk, vannak kollektív improvizációk is. Inkább rövidek a témák, azt próbálgattuk, hogy együtt komponáljunk. Visszahallgatva kiderült, hogy meglepően jól sikerült a koncert. Volt olyan is, amikor bementünk az erdőbe, és nem tudtuk, hogy hol vagyunk, de most már nagyon régóta játszunk egymással és így könnyebb visszatalálni. Sokat beszélgettünk róla, hogy ne csak elinduljon a szóló és eljusson a teljes kiteljesedésig, hanem egy-egy folyamat alakuljon inkább. Persze ez nem mindig sikerül, de a koncertfelvétellel elégedettek vagyunk. Az volt a célunk, hogy a nemzetközi közönséggel, koncertszervezőkkel, klubokkal is megismertessük magunkat, megmutassuk, hogy élőben hogy szólal meg ez a zene.

Tzumo - Borlai: Freedom
Tzumo - Borlai: Freedom

- Erősen érezni az első hangtól kezdve, hogy mennyire "élő", spontán a zene, és a jazzrajongók biztosan örülnek a hosszú számoknak is.

- A mai jazzkultúrában nincs már ez annyira jelen. A hetvenes években még sok lemez készült "live", a hatvanas évekről nem is beszélve. Miles Davis például hány koncertlemezt adott ki? A stúdiótechnika sokat fejlődött, és egy ember szinte egy egész zenekart meg tud szólaltatni, ezért nagyon kevés a "live" lemez. Jó, ha meg van komponálva egy lemez, de azért a jazznek mindig az élő közönség az igazi tábora. Most hallottam a hírt, hogy New Yorkban az utolsó lemezbolt is bezárt, közben viszont koncertre szívesen elmennek az emberek.

- Ki a lemez kiadója?

- Több kiadót is felhívtam, hogy mi újság. Tudjuk, hogy haldoklik az iparág, végül kiszámoltuk, hogy nagy ráfizetés lett volna a művészeknek. Ugyanis nekünk kellett volna szinte mindent fizetnünk. Viszont a BJC-ben, ahol rendszeresen játszottunk, Susszer Balázs hangmérnök rögzítette a koncertet, és Bóna Laci felajánlotta, hogy ők kiadják. Most még csak ott lehet kapni, pár száz példány jelent meg, de már tárgyalunk terjesztőkkel is, az iTunes-ra is feltesszük. Az Artisjus adott rá támogatást, de azt nekik azonnal vissza is kellett fizetni. Mert ahhoz, hogy Magyarországon megjelenjen egy lemez, előre ki kell fizetni a jogdíjat. Persze ez is több, mint a semmi. A lemez keverését Lakatos Gábor végezte, technikailag nagyon nehéz volt, mert minden mikrofon mindenhová átszól. Több hónapig tartott, és Gábor nélkül nagyon nagy bajban lettünk volna, nem tudtuk volna a plusz stúdióidőt kifizetni.

Tzumo_Arpad_Foto_Porneczi_Balint
Tzumo_Arpad_Foto_Porneczi_Balint

- Mit jelent számodra a Budapest Jazz Club, ahol rendszeresen játszol, és jam session házigazda is vagy?

- Nekem a BJC a második otthonom. Egri Jánossal havonta egy jamet csinálunk, és a saját zenekarommal is játszom. Akkor is ott vagyok, amikor jam session van és nem én vagyok a házigazda. Szeretek a BJC-ben lógni. A szervezők minden zenésznek próbálnak helyet adni a klubban, csak jót tudok mondani róluk. Legutóbb Joshua Redman lépett fel trióban, a külföldiek mindig elcsodálkoznak, hogy milyen szép ez a hely, igazi palota. Az amerikai jazzklubok inkább kocsmák vagy legfeljebb éttermek. Nagyon drukkolok neki, hogy beinduljon a lemez-üzlet, és legyen egy kis kiadójuk is.

- Az Electronic Dreams-en kívül milyen felállásban szerepelsz még?

- Sajnos mostanában nem is játszunk túl gyakran, nem tudom, hogy a Dreams mikor fog legközelebb szerepelni, mert a fiúk a zenekarból sokat mennek külföldre, Borlai Gergő például most Barcelonában dolgozik. Egri Jancsival és Jellinek Emillel jameken játszom, és egy énekessel is rendszeresen, Kovács Felícia Flórával, aki Felly K. néven szerepel. Két lemezt is csináltam neki. Az új duóprojektünkből is lehet, hogy lesz egy újabb lemez. Különben pedig már egy éve dolgozom egy szimfonikus zenekari művön, és ez elég sok időmbe telik.