Fábián, Sebestyén

Kelta lábnyomok Budapesten

2012.03.13. 18:44

Programkereső

A Celtic Footprints névre hallgató európai turné keretében március 27-én a Sportarénában lép fel az elbűvölő kanadai énekesnő.

Loreena McKennitt zenéje a nép- és világzene ötvözete, melyben a tradicionális kelta motívumok a legerőteljesebbek, bár ihletet az egész világ zenéiből merít, dalszövegeit pedig gyakran irodalmi művek inspirálják. A művésznő lemezeinek készítése előtt komoly kutatásokat végez, s mivel szenvedélyes utazó, a kelta kultúra alapos megismerése érdekében elutazott Írországba, Spanyolországba, járt Kínában, Mongóliában, Törökországban és Észak-Afrikában, valamint a Transzszibériai Expresszel beutazta a volt Szovjetunió területét is. 

Loreena McKennitt
Loreena McKennitt

"Legutóbbi körutunk óta a The Wind that Shakes the Barley c. albumunkat fejeztük be, amely olyan, elsősorban ír, skót és angol eredetű dalokat fogtartalmaz, amelyek akkoriban ihlettek meg, amikor felfedeztem a kelta muzsikát. A mostani turné során e dalok közül is játszunk a szokásos kedvencek mellet, és ezen felül a Kelták keleti eredete által ihletett darabokat is bemutatunk" - nyilatkozta a Celtic Footprints-turné középpontjába állított programról az énekesnő, dalszerző, hárfa-, harmonika-, és zongoraművésznő. Sikerét a világ 40 országában 14 millió eladott lemez igazolja, és a legjobb kortárs világzenei album kategóriában 2007-ben Grammy-díjra jelölték az An Ancient Muse c. albumát.