Sára, Márió

Pár ének Herczku Ágnessel

2012.03.14. 16:11

Programkereső

A Pár-ének című zenés-táncos produkció alapjául Bartók Béla népdalfeldolgozásai szolgálnak, előadói a műfaj legkiválóbbjai. Az est budapesti bemutatója március 17-én lesz a Nemzeti Táncszínházban.

Herczku Ágnes népdalénekes és Djerdj Tímea zongoraművész 2007-ben készített lemezfelvételt Kelemen László irányításával Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára című című művéből. A felvétel különlegessége, hogy e mű akkor először szólalt meg népdalénekes előadásában, olyan formában és stílushűen, amely annak idején megihlette Bartókot műveinek írásakor. Népzene és zongora: a paraszti kultúra és a koncerttermek világa. Látszólag két átjárhatatlan világ, Bartóknál és az est előadóinál két egymást erősítő energia. Ez a kettősség a koreográfiákban is végigvonul: az autentikus táncnyelv és az abból sarjadó, ugyanakkor autonóm, individuális mozgásvilág élesen elválasztható, mégis koherens elemei az előadásnak.

Herczku Ágnes
Herczku Ágnes

Silló Sándor rendezésében - három életkor tükrében - ezek a "vonzások és taszítások" külön kontúrt kapnak. Az eleinte a "tiszta forrást" képviselő gyerekek, illetve az öreg pár lépései lassan összevegyülnek a "modern", stilizált mozgású fiatal pár mozdulataival, és végül csupán a kifejezés marad mint az egyetlen lényeges momentum. Ez a fejlődés szinkronban áll a "Bartóki-nyelv" kiforrásával, ami a Tíz magyar népdal kiadásától a Húsz magyar népdal megjelenéséig nyomon követhető. A Pár-ének című esten elhangzanak továbbá részletek a Mikrokozmoszból, valamint Ligeti Hungarian Rock című darabjából (Djerdj Tímea átiratában).