Alfréd

George Benson lesz a VeszprémFest sztárvendége

2012.03.17. 15:37

Programkereső

Az amerikai jazzgitáros mellett Matt Bianco, és az Orquesta Buena Vista Social Club is fellép a július 18-21. között rendezendő fesztiválon.

A tízszeres Gramm-díjas Benson a a 9. VeszprémFest első napján lép majd színpadra. Másnap az izlandi Mezzoforte és a brit Matt Bianco várja az acid jazz, a funky, a soul és a popzene rajongóit. Július 20-án kubai örömzenét hallhat a közönség az Orquesta Buena Vista Social Club és Omara Portuondo előadásában.

George Benson
George Benson

A fesztivál utolsó napján, július 21-én Donizetti Don Pasquale című vígoperájára várják a műfaj szerelmeseit. A főbb szerepeket Miklósa Erika és Ruggero Raimondi éneklik az érseki palota történelmi díszletében, mellettük színpadra lép még Kálmán Péter, Horváth István, Mukk József, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház énekkara Héja Domonkos vezényletével. A félig szcenírozott előadáson jelmezben énekelnek, a színpadi hatás megteremtése érdekében kihasználják a vár adottságait, és világítással, projektoros vetítéssel teszik színessé a produkciót.

2011-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Rozé, Rizling és Jazz Napokat, amelyeken idén a Balaton környékének bor- és gasztronómiai kínálatát, valamint a hazai jazzélet fiatal egyéniségeit ismerhetik meg az érdeklődők július 13. és 22. között. Az Óváros téri rendezvény, amelyen harminc borász és harminc zenész jelenik meg, idén is ingyenes lesz.

A VeszprémFest összköltségvetése 140 millió forint, 22 millió forintot ebből a veszprémi önkormányzat áll, az E.ON Hungária 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt, 35-40 millió forintot terveznek a jegybevételből, az államtól 20 millió forint támogatást kaptak, további 15-20 millió forint pályázati pénzre számítanak, a fennmaradó mintegy 30 millió forintot pedig szponzorok segítségével teremtenek elő - mondta el Mészáros Zoltán fesztiváligazgató az idei programot beharangozó veszprémi sajtótájékoztatón.