Zelma, Rajmund

Repülőteret neveztek el Cesaria Evoráról

2012.03.17. 09:02

Programkereső

Chopin és Liszt után újabb muzsikus nevét őrzi légikikötő: a Zöld-foki Köztársaságban a "mezítlábas díváról" nevezték el Mindalo városának repterét.

"Cesaria számos repülőtéren járt, de nem hiszem, hogy valaha arra gondolt volna, hogy egyszer majd repülőtér viseli a nevét" - mondta José da Silva, a "mezítlábas díva" menedzsere és bizalmas barátja. (2008-ban szélütést kapott egy melbourne-i koncert után, ezt követően rendszeresen cipő nélkül lépett fel koncertjein - még egy párhuzam Liszttel, aki időskorában vízkórja miatt papucsban tanított és járt-kelt.)

Cesaria Evora
Cesaria Evora

A világhírű énekesnőt 2011. december 17-én, szombaton érte a halál szülőföldjén, a Zöld-foki Köztársasághoz tartozó São Vicente szigetén, ott is temették el. A "mezítlábas díva", aki az elmúlt évtizedben Magyarországon is többször fellépett, idén szeptemberben jelentette be visszavonulását, miután lemezkiadója szerint olyannyira kimerülten és gyengén érkezett Párizsba, hogy képtelen volt vállalni tervezett franciaországi fellépéseit.

A repülőtér névadó ünnepségén jelen volt José Maria Neves miniszterelnök, több miniszter és ellenzéki vezető, a szigetek számos művésze és Sao Vincente lakosainak ezrei. "Ez a nemzeti tiszteletadás gesztusa" - mondta José Maria Neves, aki szerint Cesaria Evora "a zöld-foki szigeteki kultúra csillagképének legragyogóbb csillaga volt". Az ünnepséget a nemzetközi nőnap alkalmából tartották, "fejet hajtva a Zöld-foki szigetek, Afrika és az egész világ lányai, asszonyai előtt". A repülőtér főbejárata előtt az ünnepélyes alkalomból felállították az énekesnő három méter magas szobrát, Domingos Luisa helyi művész alkotását is.

A zöld-foki szigeteki Repülőterek és Légi biztonság (ASA) szervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy Cesaria Evora szobra és a repülőtér új neve számos látogatót vonz majd, akik meg akarnak ismerkedni a szigettel, ahol az énekesnő született, a zenét magába szívta, és ahol meghalt.