Bernadett

Tőzsdére megy a Fender

2012.03.18. 09:58

Programkereső

A legendás amerikai gitárgyár így akár 200 millió dollár bevételhez is juthat, amelyre 246 millió dollárnyi adóssága törlesztéséhez van szüksége

Az 1946-ban alapított amerikai hangszergyár úttörő szerepet játszott az elektromos hangszedővel szerelt gitárok fejlesztésében, és a Fender napjaink egyik legmeghatározóbb gitármárkája, ilyet használ többek között Eric Clapton, Sting, Shakira - vagy éppen Pély Barna (az ő eszközeiről készült az alábbi fotó).

Minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb elektromos gitárja az 1954-től gyártott Stratocaster, amelynek kifejlesztésében még saját kezűleg működött közre Leo Fender cégalapító, s e modellt még ma is lényeges változtatás nélkül gyártják. Az elektromos gitárok mellett a Fender készít akusztikus gitárokat, basszusgitárokat és erősítőket is.

A Fender a világ első számú gitárgyártójának tekinti magát. Árbevételét tavaly 14 százalékkal 700,6 millió dollárra növelte, és 3,2 millió nyereségre tett szert az előző évi 17,3 millió dolláros - átmenti - ráfizetés után. A termékeit 85 országban értékesítő cégnél úgy látják, hogy tovább növelheti az árbevételt a gitáralapú zene iránti érdeklődés növekedése olyan feltörekvő piacokon, mint Kína, India vagy Indonézia, ugyanakkor csökkenhet is a gitárjai iránti kereslet a más típusú zenék, mint a rap vagy a house, emelkedő népszerűsége miatt.

A hangszergyár változatos múltra tekint vissza: az alapító Leo Fender egészségügyi okokból 1965-ben kénytelen volt eladni életművét a CBS szórakoztatóipari konglomerátumnak, amely azonban nem igazán tudott mit kezdeni vele. 1985-ben munkatársak és befektetők egy csoportja vette át és újította meg a hangszergyártást. A tőzsdei bevezetés után immár bármely Fender-rajongó részesedést vásárolhat magának a legendás gitárgyárból!