Eleonóra

Bemutatkoznak a Snétberger-tanítványok

2012.03.19. 16:05

Programkereső

A világhírű jazzgitár-művész által alapított Zenei Tehetség Központ első végzős évfolyama március 31-én mutatkozik be a Müpában.

"Nagyon jól sikerült a kurzus, nem is tudom, miként dolgozom fel, hogy meg kell válnunk azoktól a gyerekektől, akik összesen 12 hetet töltöttek itt. Jól összebarátkoztunk, a diákok sokat fejlődtek a kurzus alatt és még ma is hihetetlen számomra, hogy ez az egész egyáltalán megvalósulhatott. Mindez túlszárnyalja, amit eredetileg szerettem volna elérni" - fogalmazott Snétberger Ferenc a március 14-én tartott nyílt napon, melyen a látogatók a nyílt napon betekintést nyerhettek a központ életébe, beülhettek egy-egy órára, például arra, amelyet az ötlet-és névadó Liszt-díjas gitárművész tartott.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

A Snétberger Zenei Tehetség Központot tavaly indult a felsőörsi volt úttörőtáborban a Berlinben élő Snétberger Ferenc ötlete alapján, aki tehetséges magyar és roma gyerekeket akart oktatni. Az előkészítésen három és fél éven át dolgoztak, az első évfolyam 2011 júniusában kezdte meg a munkát a Balaton-parti településen, a központ megépítését és felszerelését a Norvég Alap 2,5 millió euróval, a magyar állam félmillió euróval támogatta. A központ azóta pályázati forrásokból - Nemzeti Kulturális Alap, Soros Alapítvány -, valamint az épületeik bérbeadásból tartja fenn magát. Egy diák 12 hetes taníttatása (hat hét nyáron, három-három ősszel és tavasszal) másfélmillió forintba kerül.

A balatonfelvidéki központban évente hatvan hátrányos helyzetű roma fiatal kap lehetőséget tehetsége kibontakoztatására és bemutatására. Oktatóik olyan elismert zenész-tanárok, mint László Attila, ifj. Balázs János, Paolo Vinaccia vagy Tzumo Árpád - az első évfolyam legjobbjai és "Feri bácsi" mellett ők is vállalták a fellépést a gálakoncerten. Az est és a koncertről készülő CD teljes bevétele a 2012 júniusában induló második évfolyam tanulmányaihoz járul hozzá. Az új évfolyam válogatásai lezárultak, 2012 februárjában tíz helyszínen több mint 150 gyereket hallgattak meg és mintegy harminc tehetséget választottak ki az új évfolyamba. A létszámot az első évfolyamból töltik fel.

Snétberger Zenei Tehetségközpont, Felsőörs
Snétberger Zenei Tehetségközpont, Felsőörs

Snétberger Ferenc példaértékű kezdeményezését a Fidelio a kezdetektől figyelemmel kíséri: ott voltunk videokameránkkal 2011 telén az első évfolyam felvételi meghallgatásain, és megszólítottuk az alapító mellett a főszervező Mészáros Zoltánt is, a nyár folyamán megnéztük és videoriporttal mutattuk be a Felsőörsi Zenei Tehetségközpontot, végül meginterjúvoltuk a szakkollégium első felfedezettjét.