Ágnes

Közeleg a Magyar Jazz Ünnepe

2012.03.20. 16:20

Programkereső

A Magyar Jazz Szövetség 2012. március 23-24-én újból megrendezi minifesztiválját a Budapest Jazz Clubban.

Az elmúlt évek hagyományát követve 2012-ben sem maradhat el Magyar Jazz Ünnepe, amelyen a Magyar Jazz Szövetség rendezésében a hazai jazz ismert és fiatal tehetségekből álló formációi egyaránt színpadra állnak. A fesztivál epicentruma ezúttal is a Budapest Jazz Club, ahová március 23-án és 24-én a latin ritmusok, a jazzből merítő alternatív zenék, a műfaj tradicionális és a modern stílusirányzatainak rajongóit egyaránt izgalmas koncertekkel várják.

Magyar Jazz Ünnepe 2012
Magyar Jazz Ünnepe 2012

A kétnapos program rangos szakmai díjak átadásával indul. A Pernye András-Jazz életműdíjat több évtizedes munkásságának elismeréséül Csányi Attila jazz-szakíró zenekritikus kapja. A zenészeket illető, 2011-ben Snétberger Ferecnek ítélt Szabó Gábor-díjat idén a műfaj elsőszámú hegedűse, a hatvanas évek óta töretlen sikerrel muzsikáló Deseő Csaba veheti át, aki a szakma és a közönség elismerését - a fesztivál első fellépőjeként - játékával viszonozza. Kíséretéről a Gyárfás István Trio gondoskodik.

Ezt követi a latinos vérmérsékletű Trio Ricardo koncertje. A közkedvelt karibi és latin-amerikai zenét játszó Michel Camilo ismert dallamai mellett a zenekarvezető Révész Richárd saját "örökzöld-gyanús" szerzeményeit is hallhatjuk. A fesztivál első napját egy másik nyárcsalogató produkció zárja. Nevükkel ellentétben A Jazz Nagykövetei mindennemű diplomáciai protokollt mellőzve életteli, vibráló hangulatot teremtve szólaltatják meg hangszereiket és hangszálaikat. Az elsöprő erejű kvartettben Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka, Csepregi Gyula szaxofonszólói és Winand Gábor, valamint Elsa Walle kiforrott és energikus vokálja teszik teljessé az egyedi hangzásvilágot.

A jazz nagykövetei (Winand Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, Elsa Valle, Csepregi Gyula)
A jazz nagykövetei (Winand Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, Elsa Valle, Csepregi Gyula)

A második napon tudatosan szerkesztett, ám eklektikus műsor-összeállítással várják a zeneszerető közönséget a BJC koncerttermeibe. A sort a Hammond-orgona iránt elkötelezett Premecz Mátyás vezette Kéknyúl nyitja. A talp alá való "jazzfunkblues" muzsikát hallgatva nehéz feladat vár azokra, akik egy ültő helyükben akarják végighallgatni a produkciót, segítségükre az őket követő Trio Acoustic érkezik. A három vérbeli muzsikus (Oláh Zoltán, Oláh Péter, Jeszenszky György) ugyanis olyan kifinomult stílusérzékkel adja elő a repertoárjukat alkotó sztenderdeket, hogy az minden esetben székéhez bilincseli a hallgatóságot. A fesztivál záróakkordjaiért a kitűnő zongorista, Pataj György zenekara felel. Az öttagú, alig három éve alakult formáció játékának összeszokottsága a több évtizede együtt muzsikáló zenészek könnyedségével idézi fel a '60-as, '70-es évek jazz klubjainak hangulatát, azon belül is a blues és gospel stílusjegyeit is magába olvasztó Hard Bop világát.

Pataj Jazz Quintet
Pataj Jazz Quintet

Ahogy tavaly, úgy idén is, az emeleti koncertekkel párhuzamosan a földszinti kamaraszínpadon a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a tavalyi Balogh Csibe Jenő tehetségkutató legjobbjai játszanak. A hangulatos és nívós produkciók és a koncerteket követő késő esti jam sessionök együttesen szavatolják, hogy idén is érdemes a kétnapos program első leütésétől egészen az utolsó hangjegyéig vendége lenni a 2012-es Magyar Jazz Ünnepének!