Bernadett

Mesterek és tanítványok

2012.03.20. 14:14

Programkereső

Mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat bemutató sorozatot indít a Hagyományok Háza. Az első, márcisus 29-i est vendége a Téka Együttes.

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ezt a Kodály idézetet választotta új népzenei sorozata mottójául a Hagyományok Háza, amelyben mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat mutatnak be - ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a paraszti kultúra átadásában mekkora jelentősége van az élő kapcsolatoknak, az idősebbek és a fiatalabbak közötti ismeretátadásnak, a zenei példaképeknek.

Téka Együttes
Téka Együttes

A sorozat első, március 29-én este hétkor kezdődő koncertjére a Téka Együttes tagjait hívták meg, akik 1976 óta törekednek az autentikus hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére. Azt vallják: az igazi mesternek dicsőség és öröm, ha látja, tudománya megmarad azzal, hogy átveszi valaki, és a tanítványnak is az a fontos, hogy minél tökéletesebbé tegye a megszerzett tudást, majd átadja a fiatalabb generációnak. A Téka együttesnek mindig is fontos volt, hogy tanuljanak a Mesterektől, ezért is indították útjára a Mestereink című CD-sorozatot: tisztelegni szerettek volna előttük, hiszen Ők adták a kezükbe ezt a hihetetlen értéket. Erre az előadásra mestereik közül elhozzák magukkal Szántó Ferencet Marosdécséről, aki hegedül, furulyázik, énekel, valamint a legendás tereskei dudást, Pál Istvánt. Ők hagyományozott zenéjük mellett példát is mutatnak: átadják régi íratlan törvényeiket is, a tiszteletet, a szeretetet, az őszinteséget, az egymásra való odafigyelést, az adott szó becsületét.

Zagyva Banda
Zagyva Banda

Május 10-én a szintén a hetvenes évek óta működő, a palóc vidékről származó Dűvő Népzenei Együttest és a Zagyva Bandát várják közös koncertre a Hagyományok Házába. Mindkét zenekar a népzene autentikus vonalának képviselője, közös forrásból, az adatközlőktől merítik repertoárjuk anyagát, a Zagyva Bandának az 1979-ben alakult Dűvő, mint őket megelőző generáció, a példaképe volt.

A koncertek után a zenészek táncházat tartanak a helyszínen, így a közönség tagjai a gyakorlatban is kipróbálhatják, mit is takar a nemrég az UNESCO legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer.