Piroska

Felemelő felhangok

2012.03.22. 18:10

Programkereső

Március 31-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ apraja-nagyja: kétrészes, egész estés gálaelőadáson mutatkoznak be a központ tanulói és tanárai, a jelen és a jövő kiváló tehetségei a klasszikus zene és az improvizatív műfajok birodalmából.

Snétberger Ferenc Berlinben élő gitárművész régi vágya teljesült, amikor 2011 júniusában elindíthatta főleg hátrányos helyzetű roma fiataloknak tanulási lehetőséget kínáló felsőörsi tehetségközpontját. Úgy tűnik, a központ beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a festői helyszínen zajló összesen tizenkét hetes képzés során a fiatalok hatalmasat fejlődtek. Mindenki, oktató, diák és szervező egyaránt izgatottan várja a grandiózus koncert napját a Müpában.

Sárközi Lili
Sárközi Lili

A fellépők közt nem kevesebb mint negyven diák lesz hallható, köztük például Sárközi Lili gitáros, aki már színpadérett előadó, Palásti Gergő fagottos és Horváth József zongorista, akik a klasszikus zenében éppúgy járatosak, mint a jazzben, illetve Fehér Elemér klarinétos. De nem csak az ő neveiket fogjuk még sokat hallani a jövőben. Snétberger, akit a diákok óriási tisztelettel és rajongással vesznek körül, kifejezett szándéka, hogy a táborba bekerülő és a képzésen végző ifjak utóéletét is figyelemmel kövesse, így mind többen közülük a pályán maradhassanak. Már a tanulmányaik megkezdésekor arra ösztönzi a gyerekeket, hogy társaik közt állandó zenészpartnereket keressenek, az így kialakuló formációk egyéni hangra leljenek, tagjaik pedig könnyebben megtarthassák egymást.

A nemzetközi tanárgárda közül Snétberger mellett a gitáros régi partnere, Paolo Vinaccia dobos, illetve Peter Weniger szaxofonos is fellép a koncerten, s beszáll még egy-egy diákzenekarba Farkas Rózsa és Lukács Miklós cimbalmos, ifj. Balázs János, Rozsnyói Péter és Oláh Tzumo Árpád zongorista, László Attila gitáros, Lakatos György hegedűs, valamint Toni Snétberger és Mohay András dobos.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc

A jótékonysági koncert, melynek bevételét a felsőörsi központ működésének biztosítására fordítja, a Művészetek Palotája támogatásával valósul meg. A tavaly novemberi Snétberger New Generation koncerten már bemutatkozhatott a központ négy növendéke - kiemelkedő sikerrel. Aki akkor részese volt a felemelő pillanatoknak, biztosan most is eljön, hogy a szervezők reményei szerint egy hosszú éveken át tartó hagyomány születését élhesse át.