Vince, Artúr

Nemzetközi jazznapot alapított Herbie Hancock

2012.03.22. 13:45

Programkereső

A világhírű zongorista az UNESCO jószolgálati nagyköveteként hirdette meg minden év április 30-ra az ünnepet.

Az első nemzetközi jazznap az UNESCO, valamint a Hancock vezetésével működő Thelonious Monk Jazz Intézet együttműködésében valósul meg. A minden év április 30-án megrendezendő ünnep az Egyesült Államok szokásos évi Jazz Appreciation Month (JAM) elnevezésű programsorozatának utolsó napjára esik. A kazznapon hírességeket felvonultató koncertek csendülnek majd fel Párizsban, New Orleansban és New Yorkban, illetve a zenei stílussal kapcsolatos rendezvényektől lesz hangos legalább két tucat ország Algériától Uruguayig. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója szerint a kezdeményezés célja összehozni az embereket a világ minden tájáról, hogy közösen ünnepelhessék a jazzt, megismerhessék annak gyökereit, hatásait, és a nemzetek közötti kommunikációban betöltött meghatározó szerepét.

Herbie Hancock
Herbie Hancock

Az idei rendezvény hivatalos megnyitójára április 27-én kerül sor az UNESCO párizsi főhadiszállásán, ahol egésznapos programsorozat, egyebek között mesterkurzusok, kerekasztal-beszélgetések, improvizációs műhelygyakorlatok és a világ különböző országiból érkező művészek előadásai várják az érdeklődőket. Az estére tervezett koncerten mások mellett Hancock, az amerikai Dee Dee Bridgewater, a dél-afrikai Hugh Masekela, és a brazil Tania Maria is színpadra lép. Az április 30-i ünnepségsorozat a New Orleans-i Kongó téren (Congo Square) felcsendülő hajnali koncerttel veszi kezdetét, amelyen helyi jazzlegendák fognak muzsikálni.

A tervek szerint Hancock később New Yorkba repül, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlés termében napnyugtakor kezdődő előadáson, amelyet élőben nézhetnek végig a jazzrajongók az ENSZ, illetve a UNESCO honlapján.  A fellépők között szerepel Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Derek Trucks és Jimmy Heath. Az amerikai fellépőkhöz a világ különböző tájairól, köztük Japánból, Indiából, Kínából és Kamerunból érkező, illetve más-más műfajban jártas előadók csatlakoznak az este folyamán.

Magyarországi rendezvényekről ugyan még nem érkeztek hírek, de jazz-ünnepet itthon is tartanak, mégpedig március 23-24-én. A Magyar Jazz Ünnepének részletes programját erre a linkre kattintva találják meg.