Mátyás

Egy hónap múlva kezdődik a Budapest Folk Fest

2012.03.29. 22:52

Programkereső

Az április 29-i nyitókoncerten Lajkó Félix ezúttal citerázni fog, a második félidőben pedi Sivan Perver, a "kurdok királya" lép fel.

Az immár harmadik Budapest Folk Fest- Folk faltól falig fesztivál Magyarország egyik legjelentősebb folk és világzenei fesztiválja. 2012-ben május 9-12 között rendezik, de a nyitókoncertre már néhány nappal korábban, április 29-én sor kerül. A koncert első részben Lajkó Félix és szabadkai barátai lépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. Az ördög (népi) hegedűsként is ismert művész új lemezére készülve ezúttal citerázni fog, amin a fanatikus Lajkó-rajongók szerint talán még jobban muzsikál, mint a hegedűn. További unikalítást ad az eseménynek az is, hogy citerás koncertre nagyon ritkán került sor az elmúlt években. Félix második kedvenc hangszerén is szabad zenét játszik, mert számára teljesen mindegy, hogy amiből hangokat hív elő, azon négy húr van, netán több, vonóval kell megszólaltatni vagy pengetővel. A kifejezés vágya, a természetesség igénye, az ösztönvilágban való megmerítkezés képessége határozza meg zenélését, amely nemcsak őt szokta transz közeli állapotba sodorni, hanem közönségét is.

Lajkó Félix citerával
Lajkó Félix citerával

Hasonló hatással van a hallgatóságra a „kurdok királyának" nevezett Sivan Perwer is, az emigrációban élő, Törökországban született költő, előadóművész és tanár, aki a koncert második felében lép fel. „Virágok mögé rejtett ágyúk" - mondta egykor Schumann az ugyancsak politikai emigráns Chopin zenéjéről, s e jellemzés tökéletesen illik Sivan Perwerre is. Igaz, nála olykor nem is annyira rejtettek azok a bizonyos „ágyúk". Nyíltan politikai művészet az övé, amelynek köszönhetően széles körben ismertté vált a hetvenes évek elején. Éppen akkor, amikor dalait Irakban, Iránban, Szíriában és Törökországban betiltották, s kazettáinak birtoklásáért börtön, szélsőséges esetben akár halálbüntetés is járhatott.

Erőteljes, érzelmes hangja, karizmatikus, szuggesztív személyisége mellett zenéjének különös, hipnotikus ritmusai okozzák, hogy dalai mintha a hallgatók bőre alá kúsznak. Az emberi jogokról, a békéről, az egyenlőségről szóló szövegeivel gyakran lép fel a kurdok megsegítése érdekében: 1991-ben egy segélykoncerten Paul Simon, Peter Gabriel, a Gipsy Kings és Sting mellett Sivan is jelen volt az Öböl-háborús kurd menekültek megsegítéséért. A 25 albumot, számos zenei videót és verseskötetet jegyző Perwer több tiszteletbeli zenei doktorátusnak és nemzetközi zenei elismerésnek a birtokosa. A koncertre Németországból érkezik, ahol jelenleg száműzetésben él, hiszen családja megóvása érdekében 1976-ban elhagyta Törökországot.

A 3. Budapest Folk Fest fellépőinek listája garancia a fesztivál sikerére: az első napon fellép a Buda Folk Band, május 10-én a székelyudvarhelyi Keleti Szél Szabadcsapat a „muzsikásos" Porteleki László és családi zenekara, majd Boris Kovač & David Yengibarjan mutatja be új lemezét, végül a Tóth Viktor Tercett zárja a napot. Május 11-én, a Fonóban a Tamburland, egy autentikus újvidéki tambura zenekar vezeti fel a Berka együttes moldvai és a Felvonó Zenekar vonós táncházát. A fesztivál zárónapján a Szászcsávási Férfikar, Szászcsávási Zenekar tart egész napos változatos műsort, majd későn este a Franciaországból érkező, mongol, bolgár és francia tagokból álló Les Violons Barbares és a magyar folk-bluest játszó Mississippi Big Beat nyit a világzene felé a Fonó Budai Zeneházban.

Május 10-12 között délutánonként az Allee bevásárló központ mellett is lesz egy színpad, ahol a fesztivál résztvevői fordulnak meg egy-egy rövidebb, az esti programra ráhangoló műsorral, a Bakáts téren található Assisi Szent Ferenc Templom pedig három fontos koncertnek ad majd helyszínt. Május 10-én Herczku Ágnes új lemezét (Tűzet viszek) a mutatja be, másnap a Muzsikás együttes és a Szászcsávási férfikar hallható ebben a különleges miliőben, s végül szombaton, Rost Andrea NépDalok című új, Kodály és Bartók feldolgozásokat bemutató koncertje következik. Végül a fesztivál zárónapján, május 12-én este nyolckor, az óbudai Kobuci Kertben a Csík Zenekar koncertjével kezdjük a fesztivál lezáró eseményeit, majd ezt követően indul el a harminc órás Folk Maraton, melynek keretében egy tucat folk zenekar húzza megállás nélkül a talpalávalót. Folk Festre Fel!

Siwan Perver
Siwan Perver