Fülöp, Evelin

Magyar vonatkozású számok Santana új lemezén

2012.04.04. 17:32

Programkereső

A gitárzseni május közepén megjelenő, de már előrendelhető Shape Sifter című lemezén Szabó Gáborra és Budapestre is utal.

A lemez Santana 36. albuma, de az első, amely új kiadójánál, a Starfaith Recordsnál jelenik meg. A május 14-én napvilágot látó korong 13 felvételt vonultat fel, és egy valódi instrumentális utazásnak ígérkezik: a '90-es évek végétől egészen napjainkig készült dalokat sorakoztat fel, a Santana énekesei, Andy Vargas és Tony Lindsay csak egyetlen dalban hallhatóak.

Carlos Santana az albumot az amerikai földrészen őslakos indiánoknak ajánlotta, a nyitó dal, a lemez címét adó Shape Shifter is ősi amerikai hangulatot áraszt. A két záró dalt Santana fiával, Salvador Santanával jegyzi, aki mindkét számban zongorán játszik: az egyik a Canela, a másik pedig az Ah, Sweet Dancer, melynek különlegessége, hogy a gitárvirtuóz először Németországban hallotta egy taxiban, majd egy helyi lemezboltban lejegyezte, és azóta is rendszeresen játssza turnéin. 

Santana: Shape Shifter
Santana: Shape Shifter

A korongnak két magyar vonatkozása is van: a Mr. Szabo című dalban Santana a harminc éve elhunyt Szabó Gábor jazzgitáros-zeneszerző előtt tiszteleg, akinek Gipsy Queen című dalát 1970-ben feldolgozta, és Peter Green Black Magic Woman című nótájával vegyítette az Abraxas című lemezen. A másik magyar vonatkozású szám a Macumba In Budapest, amelyet Santana Walter Afanasieff producerrel közösen írt. Utóbbi egy igazi klasszikus Santana latin jam, melyben Raul Rekow kongán, Karl Perazzo pedig ütős hangszeren játszik.

Carlos Santana
Carlos Santana

A gitáros, aki már csaknem egy tucatszor járt Magyarországon, mintegy fél évszázados karrierje során több mint 100 millió albumot adott el, és több mint 100 millió rajongónak játszott koncerteken világszerte. Tíz Grammy-díjat nyert - ebből rekordmennyiségű, 9-et egyetlen projekttel, az 1999-es Supernatural című koronggal - és 1998-ban beválasztották a rock and roll-hírességek csarnokába. A Rolling Stone magazin minden idők legjobb gitárosainak 100-as listáján a 20. helyet szerezte meg.