Fülöp, Evelin

Diplomáznak a jazztanszakosok

2012.04.26. 14:02

Programkereső

A Zeneakadémia hagyományosan nyilvános jazz diplomakoncertjeit idén a Budapest Jazz Clubban és az Ádám Jenő Zeneiskolában rendezik.

A hatvanas években indult közép-, majd felsőoktatási szintű magyarországi jazzképzés újabb mérföldkőhöz érkezett: idén először végeznek tanári mesterszakosok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Május 4-én diplomázik Ávéd János, Bacsó Kristóf és Vörös Attila (szaxofon), Benkó Ákos (dob), Pozsár Máté és Neumann Balázs (zongora), valamint Schreck Ferenc (harsona). A Budapest Jazz Clubban rendezendő koncerten javarészt saját kompozícióikat adják majd elő, a különféle felállások közreműködik Kováts Gergő (szaxofon), Ajtai Péter és Máthé László (bőgő), valamint Baló István (dob).

Benkó Ákos - Müpa Jazz Showcase 2012
Benkó Ákos - Müpa Jazz Showcase 2012

A jazztanszakos zeneakadémistákat május folyamán két másik koncerten is meghallgathatjuk: május 2-án szintén a BJC-ben az énekes növendékek lépnek fel, május 29-én pedig a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában (azaz a Jazz Tanszéknek is helyet adó épületben) rendezik meg a hároméves alapképzést befejezők diplomakoncertjét.