Ervin

Hírek a Djabe háza tájáról

2012.05.01. 12:52

Programkereső

Nemrég fejeződött be a jazz/world fusion hazai élcsapatának Steve Hackett-tel közös turnéja, és megjelent új DVD-jük is.

A Djabe az elmúlt tíz évben negyvennél is több ország neves klub- és fesztiválszínpadain mutatta be színvonalas produkcióját. A mostani tavaszi turnén Szentesen, Kecskeméten, Nagyváradon és Bécsben lépett fel együtt a csapat Steve Hackett-tel. "A turné minden szempontból remekül sikerült. A zárókoncert a bécsi Porgy And Bess Clubban volt, ami kiemelten nívós, világhírű helyszínnek számít. Steve neve már önmagában is ajtókat nyit, bár esetünkben ez inkább abban nyilvánult meg, hogy kérés nélkül jobb ellátást, szállást kaptunk az általunk megszokottnál - mesélte Barabás Tamás, a Djabe basszusgitárosa. Mint kifejtette, egy ilyen kaliberű zenésszel mindig hatalmas élmény együtt dolgozni. Hozzátette: bár már korábban is volt, hogy hetekig tartó közös turnén vettek részt, a mostani körút során emberileg is sokkal közelebb került a gitáros a zenekarhoz, mint eddig bármikor.

Djabe & Steve Hackett
Djabe & Steve Hackett

"Minden koncertünkről készítünk felvételeket, április 3-án Bécsben az egész műsort sávonként rögzítették, így remekül lehet vele dolgozni, keverés után még akár egy koncertlemez is lehet a végeredmény" - jegyezte meg a Barabás Tamás, arra is utalva, hogy a Djabének most jelent meg a számos extrával ellátott Update 5.1 című, dupla formátumban is elérhető DVD-je, amely a 2001-ben kiadott, a zenekar számára nemzetközi elismertséget hozott stúdióalbum általa újrakevert és maszterelt változata. A DVD-ken az eredeti zeneanyag mellett háromórányi video és négyórányi audio extra tartalom található, közte az egykori lemezbemutató turné szolnoki állomásának anyaga.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila (gitár) és az azóta elhunyt Sipos András (ének, ütőhangszerek). A jelenlegi felállásban Égerházi és mellett Banai Szilárd dobol, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszik, Kovács Zoltán pedig zongorázik, állandó közreműködő Koós-Hutás Áron trombitás. A Djabe eddig hét stúdióalbumot készített, emellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. 2002 óta 41 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.

Steve Hackett 1970 és 1977 között volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis gitárosa; a csapat ezalatt nyolc stúdióalbumot és két koncertlemezt adott ki. Azóta szólóban dolgozik, illetve 1986-ban volt egy rövid életű zenekara, a GTR, amelyben Steve Howe, a Yes gitárosa is játszott. Hackett és a Djabe ma már rendszeres együttműködése 2003-ban kezdődött. A Djabe és Steve Hackett fellépett már együtt Lettországban, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában és Malajziában, sőt 2004-ben Londonban is.

A Djabe (ezúttal Hackett nélkül) legközelebb május 18-án lép fel a budapesti Református fesztiválon, idén lesz koncert Oroszországban, Svájcban és Horvátországban is.