Emma

Ismét ostrom alá kerül nyáron a Gyulai Vár

2012.05.04. 12:30

Programkereső

Júliusban két nap erejéig a blues és a jazz fővárosává válik a Békés megyei fürdőváros: 21-én a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon, illetve másnap a Vár Blues Fesztiválon is igazi világsztárokat köszönthetünk.

A jazzfesztivál sztárvendége az amerikai Dave Holland Prism Quartet, a bluesfesztivál meglepetése pedig a chicagói Eric Guitar Davis és zenekara lesz - árulta el Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója. A Dave Holland Prism Quartet tagjai nemzetközileg ismert muzsikusok. A zenekar vezetője, Dave Holland a világ egyik legjobb nagybőgőse, ezt a címet több alkalommal is elnyerte már különböző zenei szaklapokban. Pályafutása során szerepelt Miles Davis együttesében, a legendás trombitás öt stúdióalbumán is közreműködött, de játszott Chick Coreával, Bill Frisellel, Herbie Hancock-kal vagy Lee Konitz-cal is. Mostani zenekarában a billentyűs Craig Taborn, aki a Down Beat szaklap szerint a világ legjobb billentyűse, legjobb zongoristája és orgonistája is egyben. Az együttes dobosa Eric Harland lesz.

Dave Holland
Dave Holland

A közönség hallhatja a magyar származású Tommy Vig vibrafonos játékát: az Amerikából tíz éve hazaköltözött zenész feleségével, a dél-koreai Mia Kim énekessel érkezik Gyulára. Szintén fellép Mezei Szilárd vajdasági hegedűművész triójával, és a fesztivál vendége lesz Dániel Annah szvingénekesnő.

A Vár Blues Fesztivál fénypontja Eric Guitar Davis és a Troublemakers fellépése lesz. A Chicagóból érkező gitárművész és zenekara Európában turnéjuk egyik állomásaként látogat el Gyulára. A fesztiválon fellép Tátrai Tibor, az egyik legnépszerűbb hazai gitáros, aki a Magyar Atom nevű formációjával (Solti János - dob, Jamie Winchester - gitár, Tóth János Rudolf - gitár, ének, Zsoldos Tamás - basszusgitár) áll a színpadra. A Tószínpad vendége lesz továbbá a blues-szájharmonikázás egyik legnagyobb magyar képviselője, Szabó Tamás is, aki új akusztikus zenekarával mutatkozik be, a Mojo WorKings-szel. A blues fesztivált a Békés megyei zenészekből álló együttes Route 44 zenekar műsora zárja július 22-én.