Ervin

Folk faltól falig - immár harmadszor!

2012.05.05. 14:52

Programkereső

Az április 29-i nyitókoncerten Lajkó Félix ezúttal citerázni fog, a második félidőben pedi Sivan Perver, a "kurdok királya" lép fel.

A Budapest Folk Fest- Folk faltól falig fesztivál Magyarország egyik legjelentősebb folk és világzenei fesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt két évben. "A folk alatt manapság nemcsak a táncházi zenét értjük, hisz a világzene, sőt a pop vagy a rock sem létezhetne e nélkül a mai formájában, illetve a folk sem tudna megújulni a különböző kortárs zenei stílusok híján. A folk évszázadok óta így fejlődik, a legnyitottabb és a legrugalmasabb műfaj, annak ellenére, hogy kötött ritmusnak, struktúrának tűnik. Minden zenészgeneráció akarva, akaratlan "befűzi" a zenéjébe, a hagyomány mellé, mindazt, ami az adott korban, helyen hatással volt rá" - állítja a fesztivál szervezője, a Fonó - amely intézmény 16 éves fennállása óta, a folk , világzene és az etno jazz egyik legfontosabb hazai műhelyeként idén is a műfaj gazdagságát, sokszínűségét kívánja bemutatni.

Buda Folk Band
Buda Folk Band

A fesztivál több helyszínen kerül lebonyolításra május 9-12. között: az érdeklődők a Fonón kívül találkozhatnak a fesztiválon fellépő művészekkel a Kobuci kertben, és a Bakáts téri templomban is. A fellépőinek listája garancia idén is a sikerre: az első napon fellép a Buda Folk Band, május 10-én a székelyudvarhelyi Keleti Szél Szabadcsapat a "muzsikásos" Porteleki László és családi zenekara, majd Boris Kovač & David Yengibarjan mutatja be új lemezét, végül a Tóth Viktor Tercett zárja a napot. Május 11-én, a Fonóban a Tamburland, egy autentikus újvidéki tambura zenekar vezeti fel a Berka együttes moldvai és a Felvonó Zenekar vonós táncházát. A fesztivál zárónapján a Szászcsávási Férfikar, Szászcsávási Zenekar tart egész napos változatos műsort, majd későn este a Franciaországból érkező, mongol, bolgár és francia tagokból álló Les Violons Barbares és a magyar folk-bluest játszó Mississippi Big Beat nyit a világzene felé a Fonó Budai Zeneházban.

Herczku Ágnes Tüzet viszek borító
Herczku Ágnes Tüzet viszek borító

Május 10-12 között délutánonként az Allee bevásárló központ mellett is lesz egy színpad, ahol a fesztivál résztvevői fordulnak meg egy-egy rövidebb, az esti programra ráhangoló műsorral, a Bakáts téren található Assisi Szent Ferenc Templom pedig három fontos koncertnek ad majd helyszínt. Május 10-én Herczku Ágnes új lemezét (Tüzet viszek) mutatja be, másnap a Muzsikás együttes és a Szászcsávási férfikar hallható ebben a különleges miliőben. Végül a fesztivál zárónapján, május 12-én este nyolckor, az óbudai Kobuci Kertben a Csík Zenekar koncertjével kezdjük a fesztivál lezáró eseményeit, majd ezt követően indul el a harmincórás Folk Maraton, melynek keretében egy tucat folk zenekar húzza megállás nélkül a talpalávalót - és még disznóölés is lesz!