Antal, Antónia

Alternatív trombitások szupertalálkozója

2012.05.11. 15:35

Programkereső

A jazz-trombita norvég és magyar fenegyereke: Nils Petter Molvaer és Barabás Lőrinc lép fel május 19-én az A38 Hajón.

A norvég Miles Davis-ként is emlegetett Molvær a kortárs zene egyik leginvenciózusabb, kísérletező muzsikusa, a elektronikával és ambenttel kacérkodó jazz (Garbarek, Wesseltoft és mások alkotta) nagy északi hullámának egyik legfontosabb képviselője. A Miles Davis fúziós kísérleteiből és a progresszív rock hagyományaiból is táplálkozó stílus többi norvég képviselőjének méltó társa, aki folyamatosan feszegeti a hagyományos improvizatív zene határait.

Nils Petter Molvaer
Nils Petter Molvaer

A38-as koncertjének különleges aktualitást ad legújabb, óriási sikerű lemeze. A május 19-én a Hajón is bemutatandó Baboon Moon, azaz Pávián Hold hatalmas kritikai sikert aratott, jelölést kapott a „norvég Grammynek" is nevezett Spelleman díjra, és állandó szereplője volt a 2011-es év legjobb dzsesszlemezeit soroló listáknak az AllAboutJazz.com-tól a Die Zeitig.

Samplingek, effektek, loopok gazdagítják a hangzást, ambient, kortárs zene, rock, blues és folk kavarog a gyönyörűen bontakozó kompozíciókban. A változatosságban nagy szerepe van a Limahl-frizurás, punkkal kacérkodó gitárosnak, Stian Westerhusnak, illetve az aszketikus norvég dobosnak Erland Dahlennek.

Ha Molvaer Miles Davis norvég reinkarnációja, akkor Barabás Lőrinc lehetne a magyar, hiszen játékában az együttzenélést és a rögtönzést olyan harmóniában tartja, mint ahogyan a mesterek egykor a harlemi Apolloban, a jazz fénykorában a legnagyobbak hajnalig tartó jamm-sessionjeiken.

Barabás Lőrinc Quartet
Barabás Lőrinc Quartet

A Barabás Lőrinc Eclectric felbomlása után, nemrégiben alakított új kvartettjében Czitrom Ádám (gitár) és Eged Márton (basszusgitár), valamint a dobok mellett Oláh Gábor játszik. Bár végtelenül lazának tűnik, ahogyan a szólókban a kreatív energiák kibontakoznak, ugyanakkor szigorú is a zenéjük, olyan értelemben, hogy minden pillanatban történik valami lényegi és erős.