Csilla, Noémi

Jazzfesztivál Bánkon, immár kilenecedszer

2012.06.15. 14:05

Programkereső

A tavasszal elhunyt Joe Murányi emlékének szentelt IX. Louis Armstrong Jazzfesztivált június 22--23-án rendezik.

A szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány a fesztivált az ezév áprilisában elhunyt Joe Murányi emlékének szenteli. A magyar származású világklasszis, Louis Armstrong klarinétosa amíg egészségi állapota engedte, a rendezvény házigazdája volt. A fesztivál házigazdája 2012-ben - az elmúlt évhez hasonlóan - Rókusfalvy Pál lesz, akihez rendhagyó módon Scott Robinson többszörös Grammy-díjas jazz-zenész, Joe Murányi jó barátja csatlakozik.

Víziszínpad az Armstrong-fesztiválon
Víziszínpad az Armstrong-fesztiválon

A Budapesttől mindössze 60 kilométerre fekvő Bánki-tó festői víziszínpadán az első napon fellép a Benkó Dixieland Band, a Budapest Jazz Orchestra és a Csík Gusztáv Trió. Másnap este az Engelbert Wrobel's Swing Society, a Hot Jazz Band, valamint Wynton Marsalis zongoristájának zenekara, a Dan Nimmer Trio lép színpadra. Az evangélikus templomban gospel koncertet ad a Sing'n Swing'n Sista's, minkét nap lesz jam session több helyszínen is, a Tó Hotel kertjében pedig meglepetéskoncerttel készülnek.

A IX. Louis Armstrong Jazzfesztivál egyben a nógrádi falucskában rendezett nyári Bánkitó Fesztivál nyitánya: a nyolc héten át tartó programsorozat keretébn színházi előadások mellett élő koncerttel, folklór fesztivállal, filmvetítésekkel várják a látogatókat.